28 de maig del 2012

Ous farcits de brownie



Aquesta vegada va d'ous farcits i nosaltres ens hem pres aquesta proposta del Memòries d'una cuinera fil per randa: una recepta en què es farceixen els ous en sentit literal. De primer, havíem pensat en els ous que ens feien les nostres àvies, de tonyina i maionesa per menjar freds o bé farcits de carn amb beixamel gratinats, boníssims de les dues maneres. Però una proposta que vam veure fa temps, altra vegada al blog de La Receta de la felicidad ens va cridar tant l'atenció que no ens hem pogut ressistir a fer-la.

Es tracta de buidar els ous, cosa que ens ha fet molta gràcia pels records que tenim quan a l'escola fèiem treballs manuals i els pintàvem, i fer-los servir com a motlle per a coure brownies. Una proposta espectacular per a sorprendre els convidats.


INGREDIENTS:

- 12-16 closques d'ou (millor XL o un motlle rectangular petit)
- 200 g de xocolata
- 125 g de mantega a temperatura ambient
- 3 ous grans
- 200 g de sucre
- 125 g de farina
- 3 cullerades de cacau en pols
- un pols de sal


PREPARACIÓ DE LES CLOSQUES D'OU:
Es fa un foradet a la part inferior de l'ou amb un punxó, amb els dits i amb cura es va trencant fins a fer un forat de la mida del dit petit. Es buida l'ou amb l'ajuda d'un pal de brotxeta i els guardem per alguna altra preparació (es poden separar els 3 que necessitem per al brownie).

Esbandim les closques sota el raig de l'aixeta i les submergim dins d'un recipient amb aigua salada (100 g per litre d'aigua aprox.) de manera que en quedin gairebé cobertes durant mitja hora. Les treiem i les deixem eixugar amb el forat cap per avall sobre un drap o un paper absorbent. Quan estan eixutes hi posem unes gotes d'oli o spray desmotllant i les sacsem perquè l'oli s'escampi bé per dins.

PREPARACIÓ DEL BROWNIE:
Es fon la mantega i s'hi desfà la xocolata, es reserva. Es baten els 3 ous amb el sucre fins que estigui ben dissolt però sense arribar a muntar-ho. S'hi incorpora la barreja de xocolata i mantega. S'hi afegeix la farina, el cacau i la sal i ho batem uns segons més a velocitat baixa fins que estigui tot ben integrat. Amb aquesta massa s'omple una màniga pastissera preparda amb un cornet de la mida adequada al forat que hem fet als ous.

Poseu les closques dins de motlles per a fer magdalenes (falque-les amb un gruix de paper d'alumini perquè es mantinguin dretes) i ompliu-les fins a 3/4 parts (si s'utilitza una recepta que porti impulsor millor fins la meitat). Quan ho coem sobresortirà una mica la massa però ens assegurem que el brownie quedi amb forma d'ou.


Ho coem al forn, ja calent, a 180º durant uns 15-20 minuts. Els treiem del forn, tallem la part que ha sobresortit i netegem les closques amb cura amb un drap humit (en fred és més difícil que quedin netes).

Serviu-los com us faci més gràcia, amb closca o sense. Una manera és amb el forat cap avall com si fos un ou passat per aigua i que cada convidat se'l trenqui.



15 de maig del 2012

Entrepà farcit o clotxa a la moderna


No hi ha res com un bon entrepà! Sobretot, si és el d'esmorzar. Nosaltres som de tenir gairebé més gana a primera hora del dia que a l’hora de dinar i un entrepà acabat de fer és tan bo com qualsevol plat catalogat amb tres estrelles. És cert que segons de què sigui l’entrepà no entra tan bé al matí, però llavors l’equivalència la trobem a l’hora de sopar, el d’avui n’és un bon exemple.

Quan la Sandee de la La Receta de la Felicidad proposava aquest entrepà tan genial, tan genial com ella i el seu blog, de seguida ens va venir el record de la mare i el pare dels entrepans catalans, almenys pel que fa a les comarques properes a nosaltres: la clotxa. Precisament és el primer que vam pensar de fer quan Els Fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta ens proposaven fer entrepans per la La recepta del 15 d'aquest mes.

La clotxa és un menjar tradicional de les comarques de l’Ebre. Els pagesos se'l preparaven per anar al tros. El mateix pa buidat fa de carmanyola per portar els diferents ingredients. És fàcil de preparar, amb quatre brases s’escaliven  tomaques, alls i cebes i una arengada. Se n’omple el pla, s’amaneix amb un bon raig d’oli i es tapa amb la molla. És espectacular de bo. Forma part del repertori popular i és difícil de tastar si no és a les taules de les cases particulars o en trobades festives


INGREDIENTS PER A L'ENTREPÀ FARCIT (s'han d'ajustar segons la mida del panet)


- 4 mini baguettes (o una baguette gran)
- 4 ous
- 50 g de formatge cremós tipus Philadelphia)
- 100 g de bacon
- 100 g de dauets de formatge (d'aquells barrejats per amanides)
- 50 g d'espinacs frescos
- sal i pebre



S'escalfa el forn a 170º. Es preparen les mini baguettes fent un tall per la part del damunt en forma de V, es treu gran part de la molla per tal que quedi una mena de barqueta de pa. Es fa una barreja amb els espinacs tallats, els ous, el formatge cremós i es bat una mica, s'hi afegeix la resta d'ingredients. S'aboca aquesta barreja dins de les baguettes. S'emboliquen una mica amb paper d'alumini per tal que no se'ns torri massa el pa i es couen al forn uns 20-25 minuts fins que el farcit estigui cuit del centre (el farcit augmentarà una mica de volum).


Si es fa amb la baguette llarga, s'ha d'escapçar un tros per un cantó, buidar-la de la molla i reservar-la. S'omple amb el farcit i es tapa amb una mica de molla perquè no surti (també es pot fer una bola de paper d'alumini i recolzar-hi l'entrepà perquè quedi més aixecat i no s'escapi el farcit) i s'embolica també perquè no es torri massa el pa.

Es deixar refredar 5 minuts i se serveix, també és bo fred.



6 de maig del 2012

Bacallà amb crosta suau


A casa som del bacallà, ens agrada de totes les maneres i la recepta d'avui és especialment una de les nostres preferides a l'hora de cuinar-lo. Fa festa, agrada a grans i petits, és fàcil i sovint fa de plat únic precidit d'una amanida lleugera.

Tot i que ja ha passat Sant Jordi, us volem recomanar el llibre d'on hem tret aquesta recepta, Peix, marisc i bacallà de la Mariona Quadrada, hi trobareu un receptari molt ampli que us ajudarà a cuinar qualsevol tipus de peix de la manera més reeixida.


INGREDIENTS: (per a 4 persones)

- 800 g de bacallà del llom
- 2 patates grosses
- 2 cebes
- oli, sal, julivert

ALLIOLI: 1 all, 1 ou, sal i 200 cc d'oli

Es posa l'ou, l'all, la sal i l'oli al pot de la batedora i es munta igual com si féssim una maionesa, ha de quedar ben consistent. Es reserva.


Es tallen les cebes a la juliana i les patates a làmines. Es posa oli en una paella i es fregeix tot junt com per a truita, és a dir, amb el foc lent, sal i tapat. Quan és ben tou i una mica ros, s'escorre de l'oli i es col·loca en una plàtera d'anar al forn. Al damunt s'hi posen els talls de bacallà ben escorreguts i eixuts de l'aigua del remull. Es cobreix cada tall amb una cullerada d'allioli i es posa la llauna al forn, ja calent, a 180º fins que la crosta d'allioli s'infla i comença a rossejar, uns 7 o 8 minuts. Es trinxa el julivert i es passa un minut per la paella on hem cuit la ceba i patata i es tira pel damunt del bacallà just abans de servir-lo.

Aquest allioli té la virtut que perd la fortor d'all, pròpia d'un allioli, després de fornejat, així és que no patiu per les conseqüències que acostuma a deixar l'allioli quan ens el mengem com a salsa.