28 de juny del 2012

Flam de mel i mató amb cireres mig confitades

Avui toca participar a la convocatòria que fan cada mes les noies del Memòries d’una cuinera, aquest mes “mel i mató”.
Sempre intentem col·laborar-hi, tot i que de vegades hem de córrer per complir amb el termini de publicació. Avui no ha estat cap excepció i hem corregut per arribar a temps, però aquest mes no podíem deixar de fer-ho perquè aquesta setmana hem conegut en viu i en directe a la Judith del Món de Juju i a la Mònica de Coses de Llàbiro, les ànimes del Memòries, unes noies molt encantadores. Ara que les coneixem no els podíem fer el salt.
El nostre “mel i mató” l’hem convertit en un flam, la Mariona Quadrada, en el darrer curs de Cuina d’estiu ens en va donar la recepta. És deliciós i combinat amb cireres mig confitades que ens va regalar l’oncle Celestino de la Fatarella encara és més bo.


INGREDIENTS:

- 300 g de mató

-  4 ous sencers

- 2 rovells
- ½ l de llet
- 175-200 g de mel de taronger o la que tingueu
- 200 g de sucre per al caramel
- 300 g de cireres i 150 g de sucre

S’engega el forn a 150º, s’hi posa una llauna rectangular amb aigua. Entretant, es barreja la llet, els ous i la mel amb el túrmix. S’hi afegeix el mató esmicolat i es remena amb un batedor manual. Caramel: es posa el sucre en un cassó al foc, quan agafa color de caramel s’hi posa un raget d’aigua (amb compte perquè esquitxa) espesseix. Se’n posa una mica al cul de les flameres i s’hi aboca la barreja del flam. Es posen les flameres a dins de la llauna amb aigua que tenim al forn i es couen al bany maria uns 20 minuts. Si el fem amb flamera grossa el temps de cocció serà d’uns 45 minuts o fins que veiem que està cuit.
Cireres: es posa el sucre i les cireres en un cassó al foc fluix i s'hi té fins que el sucre s'ha desfet i començat a fer-se un xaropet, tot plegat uns 20 minuts.

Marxem corrents a sentir la Tronada de Reus, que avui és vigília de la Festa Major de Sant Pere.

 

25 de juny del 2012

Charlotte gelada d’albercoc


Whole kitchen en la seva Proposta Dolça per al mes de juny ens convida a preparar un clàssic francès “Charlotte”
Feia molt temps que no fèiem aquestes postres, la Charlotte és una preparació que no hem fet gaire sovint. La primera vegada que em vam sentir parlar va ser per l’Annie, una amiga francesa, que la feia sovint. De manera que per a fer la recepta d’avui ens hi hem posat amb moltes ganes. 

Hem fet els melindros a casa i hem aprofitat els albercocs de la collita d’un únic albercoquer que té la Mercè i que no para de fer uns albercocs boníssims. O sigui, tot ben casolà i de ben a prop. I el que més gràcia ens ha fet és recuperar un motlle de la marca Tupperware que teníem oblidat al fons més amagat de l’armari de la cuina de la mare i que és el típic per a fer Charlotte. Es pot fer també en un motlle de paret alta desemmotllable .
INGREDIENTS:

Bescuit gelat d’albercoc:
- 4 rovells d’ou
- una clara d'ou
- 100 g de sucre
- ½ kg d’albercocs
- 75 g de sucre
- 250 g de nata muntada
Charlotte:
- 250 g de melindros (fets a casa o comprats)
- 100 cc de rom
- melmelada d'albercoc per guarnir o nata

Es col·loquen els melindros a les parets d’un motlle de charlotte i amb un pinzell se suquen amb el rom, es reserva. Es bullen els albercocs (sense el pinyol) amb poca aigua i amb els 75 g de sucre, ha de quedar sense suc, es tritura i es reserva a la nevera. Es munten els rovells, la clara i els 100 g de sucre fins a punt de cinta (fins que triplica el volum). S’hi barreja la polpa d’albercoc i la nata muntada. S’aboca dins el motlle folrat de melindros i es tapa amb més melindros. Es posa al congelador. A l’hora de servir, es desemmotlla i es guarneix al gust, nosaltres amb melmelada feta a casa.




18 de juny del 2012

Pa de pita amb farcit especiat (Souvlaki a la nostra manera)



Fa temps que volíem fer pa de pita casolà i finalment, aprofitant la proposta que ens fa Whole Kitchen aquest mes, n’hem fet aquest cap de setmana.
 
Whole kitchen en la seva proposta salada per el mes de juny ens convida a preparar souvlaki i pa de pita.

Nosaltres hem fet una adaptació del souvlaki, un plat tradicional de la cuina grega. Hem farcit el pa de pita d’un trinxat de carn de be passat per la paella i amanit amb força espècies. Aquesta preparació, combinada amb més o menys verdures i hortalisses, és una alternativa als sopars de pizza i de pa amb tomaca.

INGREDIENTS:

Per al pa de pita:
- 250 g d'aigua
- 30 g d'oli
- 15 g de sucre
- 20 g de llevat fresc de pastisser
- 450 g de farina
- 10 g de sal

Farcit: (per a 6 pans de pita)
- 500 g de carn de be trinxada
- oli, sal
- pebre, canyella, nou moscada, clau, comí...

Salsa de iogurt:
- 2 iogurts naturals
- oli, sal, comí, 1 all (nosaltres no hi posem cogombre)

Acompanyament: enciam, tomaca, ceba, pebrot...



PREPARACIÓ:

Per al pa de pita:
En Thermomix*: es barreja l'aigua, l'oli i el sucre 1 minut, 37º, velocitat 1. S'hi afegeix el llevat i es barreja 10 segons, vel. 4. S'hi incorpora la farina i la sal 30 segons, vel. 6. S'amassa 3 minuts, got tancat, vel. espiga. Es deixar reposar al got fins que dobli el volum, aproximadament 30 minuts. Entretant, s'escalfa el forn a 240º.

Es treu la massa del got i s'aboca damunt del taullel enfarinat i se'n fan boles d'aproximadament 50 g. S'estiren amb el corró i es formen rodones d'uns 12-14 cm de diàmetre. En surten unes 12-14. 

Es col·loquen a la safata del forn i es couen 5 minuts. Han de quedar buides per dins per tant el forn ha de ser ben calent i no s'han de torrar.

Farcit: s'escalfa l'oli en una paella, s'hi posa el trinxat fins que és cuit, es va amanint amb les espècies al nostre gust.

Salsa de iogurt: es pica l'all al morter i s'hi barregen els iogurts i els condiments.

Acompanyament: pot ser amb verdura crua (enciam, tomaca, pebrot, ceba) o bé cuita saltant els pebrots verds, vermells i la ceba tallat en juliana.

S'omplen els pans de pita, prèviament passats 2 minuts per la torradora o el forn, amb la carn escalfada, les verdures i la salsa al gust.

* Sense Thermomix: es desfà el llevat dins l'aigua tèbia. S'hi barreja l'oli i el sucre. S'hi incorpora la farina i la sal i es treballa amb el ganxo o les varetes arrissades de la batedora elèctrica fins que la pasta és llisa i homagènia. Sense maquinària, amasseu a mà o compreu les pites fetes :))


15 de juny del 2012

Sorbet Cosmopolitan



Nosaltres som de poble i això dels còctels no ho toquem gaire, som més del vermut. És el que té ser de Reus i tenir a prop Falset, així és que el bon vermut el tenim ben a mà.

Quan Els fogons de la bordeta i Xocolata desfeta ens van proposar fer còctels per La recepta del 15 de juny, ens vam haver d'espavilar per introduir-nos en aquest món dels còctels fins que vam trobar el Cosmopolitan convertit en sorbet. De poble, però els sorbets els fem cosmopolites!


INGREDIENTS
- 300 cc de suc de nabius (vam fer servir “Granini”)
- 200 cc de suc d’aranja (el vam fer natural)
- 100 cc de vodka
- 150 g de sucre i 150 cc d'aigua


Es posa el sucre i l’aigua en un cassó al foc durant 5 minuts fins que es dissol el sucre. Es posa a refredar 20 minuts a la nevera. En un bol es barreja el suc d’aranja, el suc de nabius, el vodka i el xarop que tenim a la nevera. Es posa a la geladora fins que està.
Si no teniu geladora, es posa al congelador i es va treient cada hora per tal d’anar trencant els cristalls que fa i així també aconseguirem textura de sorbet.

Font de la recepta en aquest llibre


9 de juny del 2012

Albergínies amb llimona


L’estiu ja fa dies que ha arribat, fa una calor espectacular i és hora de començar a tenir preparacions fresques a la nevera.

Comença a ser temps d’albergínies i això ens agrada molt, les albergínies i les tomaques són les nostres hortalisses estrella de l’estiu, se’n poden fer moltíssimes preparacions i combinades entre elles donen un resultat fabulós.

 
Avui farem unes albergínies amb llimona, també anomenades gregues, no sabem si a Grècia tenen molt costum de fer aquesta recepta però nosaltres l’hem incorporat al nostre receptari amb aquest nom. Les vam tastar en el primer sopar d’estiu que vam fer amb totes les amigues de classe a ca la Mariona. Aquesta trobada és especial per a nosaltres, són sopars amb olor i emocions d’inici d’estiu.


INGREDIENTS:

- 4 albergínies
- 2 llimones
- 150 g de sucre
- 100 cc d’aigua
- el suc d’una altra llimona
- oli, sal, sal Maldon

Es tallen les llimones a rodanxes, es posen en una cassó cobertes d’aigua i s’escalden amb aigua 3 minuts per treure’ls l’amargor de la pell, s’escorren i es llença l'aigua. Es couen a foc lent amb els 100 cc d’aigua i el sucre, fins que quedin confitades. Es reserven.

Es pelen les albergínies, es tallen a llesques de dalt a baix, ni primes ni gruixudes, (1/2 cm). Es posen en una llauna de forn amb una mica sal, oli i el suc de l'altra llimona. Es couen 10 minuts a 200º. Es deixen refredar i es posen en un recipient alternant albergínia amb llimona confitada (a trossets o a rodanxes senceres) i el suc del confitat. Es deixen així 24 h i ja es poden menjar. Es conserven uns quants dies a la nevera.


Se serveixen els talls d'albergínia caragolats amb algun trosset de llimona confitada a dins. És un plat que pot formar part d'un conjunt d'entrants per a fer bons sopars d'estiu a la fresca.

Podeu fer servir tant l'albergínia morada de tota la vida com la que surt a la foto que ens va robar el cor de tan bonica quan la vam veure al mercat. Si us agrada menjar albergínia no tardeu a fer aquesta recepta, us sorprendrà i us encantarà.