15 de novembre del 2012

Strudel de ceps i foie-gras


Una tardor sense bolets no és tardor. Semblava que enguany no se’n farien i les pluges d’aquests dies han fet feliç als boletaires i als que només els cuinem i ens els mengem.
Els de la Recepta del 15 ens proposen per aquest novembre una recepta amb bolets i com que aquesta tardor ja hem publicat receptes amb rovellons, uns macarrons i una coca, ara ha arribat el torn de fer una recepta amb ceps, que és un dels bolets que més ens agrada. A més, en podem gaudir tot l’any perquè suporta molt bé la congelació.
Com que ja s’acosta Nadal, la recepta d’avui la volem incloure en la llista d’aquelles receptes per als dies de festa grossa.

INGREDIENTS (per a 4 persones)
- 4 làmines de pasta philo o pasta brick
- 300 g de ceps (congelats o frescos)
- 4 escalunyes
- 10 g de farina
- una cullerada de xerès sec (opcional)
- 50 cc d’aigua
- 200 g de foie-gras fresc
- oli, sal i pebre.

Es trinxa l’escalunya i se salta en una paella amb oli, s’hi afegeixen els ceps trinxadets i se salta tot junt fins que els ceps són cuits, s’hi espolsa la farina i quan s’ha absorbit s’hi redueix el xerès i després l’aigua. Es fa coure uns minuts fins que tot és lligat. Es rectifica de sal i pebre i es reserva fins que és fred.

Mentre, es talla el foie-gras a talls de ½ cm i es passa un moment per la paella seca ben calenta (no cal que quedi cuit del tot perquè després ha d’anar al forn). S’estenen les làmines de pasta philo i a cada una s’hi posa un muntet de pasta de ceps i al damunt un tallet de foie-gras. Se’n fan paquetets, es pinten amb oli i es posen al forn a 250º entre 5 i 7 minuts fins que la pasta queda daurada. Es pot servir amb una mica d’amanida.

La font de la recepta la trobareu en aquest llibre.

 


13 de novembre del 2012

Capsetes o "ametlats"


La proposta d’aquest mes del Memòries d'una cuinera va de magdalenes, després de pensar quina recepta fer, hem decidit publicar la de les "capsetes" o "ametlats", que tot i que no són magdalenes en el sentit estricte, es couen en les mateixes càpsules blanques de tota la vida i per qui no en sàpiga el nom les podria definir com a magdalenes blanques de merenga i ametlla.
No sabem si és la tardor, però aquests dies ens ve de gust publicar receptes molt tradicionals, receptes de dolços que sempre hi ha hagut per casa, sobretot després d’una anada al poble de les nostres àvies, la Fatarella i Calaceit, i també després d’una visita dels oncles, sempre tan generosos quan venien a Reus per alguna cosa baixaven carregats de verdura, fruita, pa i dolços del poble.



Aquesta recepta és facilíssima i d’aprofitament de clares sobreres quan fem crema cremada o alguna preparació solament amb rovells d’ou.

INGREDIENTS: (per unes 24 unitats)
- 4 clares d’ou
- 300 g de sucre
- ratlladura d’una llimona
- 200g d’ametlles torrades laminades o a trossets





Es munten les clares i, quan gairebé estan, s’hi afegeix el sucre fins que a punt de neu ben fort. S’hi barreja l’ametlla i la ratlladura de llimona i amb dues culleres se n’omplen paneretes de magdalena. Es couen al forn i el temps de cocció i la temperatura depèn del resultat que pretenguem. Si les volem seques, forn fluix 120º, 1 hora o 180º, 20-25 minuts perquè quedin tendres de dins.