28 de setembre del 2011

Coulant de pop amb patata, ou i botifarra


Quan vam veure la proposta de setembre del Memòries d’una cuinera el primer que ens va venir al cap va ser el pollastre amb escamarlans o la vedella amb gambes, dues receptes representatives dels mar i muntanya per excel·lència. Una bona cassola de mar i muntanya tradicional, feta amb tot l’amor i acompanyada d’una bona llesca de pa i un bon vi, és gairebé sinònim de festa grossa, d’un bon  dinar de festa major o de diumenge. Tot i així, aquesta vegada hem volgut defugir la tradició més nostrada i navegar per altres camins o caminar per altres mars ;)) i així és com arribem a la recepta d’avui. De seguida vam pensar que seria el Mar i Muntanya que volíem presentar perquè reunia les condicions per poder pertànyer al grup: pop, botifarra, patata i ou. Què més voleu! Terra i mar convivint al mateix plat.


Aquesta recepta tan sensacional és creació de la xef Ana Ruiz, la A del Restaurant AQ de Tarragona, del qual el Quintin Quinsac, la Q i la seva parella, n’és el cap de sala i sommelier. Tots dos van obrir l’AQ fa uns sis anys en un local al costat de la catedral de Tarragona, un restaurant modern i acollidor on encara hi trobarem una paret romana molt ben conservada. 


L’Ana va ser candidata a ser Cuiner de l'Any d’enguany, l’única dona, per cert.


Des del nostre punt de vista l’AQ és un dels millors restaurants de Tarragona, per la manera de ser de l’Ana i del Quintin i pel que s’hi menja. Si veniu per la capital, perquè és la capital, què hi farem! no cal que penseu on anar a menjar, aneu-hi directament. Hi trobareu, a part de la carta, dos menús degustació amb maridatge de vins, l’anomenat “Novetats”, que va canviant segons els productes de temporada i el menú “Intocables” perquè està format per plats que hi són pràcticament des de que es va obrir el restaurant. La recepta d’avui és un dels plats estrella d’aquest menú.





INGREDIENTS: (per a un coulant)
- 100 gr de patata varietat monalisa
- 1 rovell d'ou
- 2 tires de botifarra blanca ampla (culana)
- 1 tomaca escalivada o a la planxa
- 70 gr de pop bullit tallat a rodanxes
- pebre vermell de La Vera
- oli d'oliva bo (DO Siurana)
  



ELABORACIÓ:

Es bull la patata amb aigua, una mica d'oli i sal. Es cola i es tritura amb forquilla, si convé s'hi posa una mica d'aigua de bullir-la, i una mica més d'oli i sal. La patata varietat monalisa va molt bé però si en teniu una altra tipus kennebec també us pot anar bé.

En una anella d'emplatar de 9 cm de diàmetre (nosaltres ho hem fet en una de 8 cm) hi posem les dues tires de botifarra blanca de manera que quedin a la part exterior quan retirem l'anella. La botifarra culana és la que us anirà millor, perquè és més ampla, i l'heu de tallar o demanar que us la tallin en tires de cap a cap, al llarg de la botifarra.



Emplenem l'anella amb el puré de patata fent una mena de volcà a l'interior on hi posarem el rovell d'ou, un pols de sal i una mica de tomaca triturada. Al damunt hi posem les rodanxes de pop de manera que ho cobreixi. S'escalfa al forn, que ja ha de ser calent, a 180º durant 5 minuts.


Abans de desmotllar-ho, espolsem amb el pebre vermell i un bon raig d'oli.

Ja ho sabeu, si teniu ganes de cuinar ja sabeu com fer aquest coulant i si no aneu cap a l'AQ de Tarragona a degustar el Menú Intocables on hi trobareu aquest plat i molts d'altres tan fantàstics com aquest.






10 comentaris:

  1. noies, m'heu deixat amb la boca oberta. No només amb la recepta que és de lo més original, sinó amb les fotografies que són exel·lents!!! moltíssimes gràcies per participar!!!! molts petonets

    ResponElimina
  2. brutal receta me encanta y como de momento no puedo ir a verlos in situ me llevo vuestra maravillosa receta,con vuestro permiso claro
    petons

    ResponElimina
  3. A mi també m'ha encantat la vostra proposta. Quina originalitat i quina bona pinta que té aquest plat. Me l'apunto per quan vulgui sorprendre a algú.

    ResponElimina
  4. Per variar, em trec el barret!!!!!! Sou les millors noies, aquesta recepta té una pinta espectacular, no pot ser més original!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. Plas plas i plas!!!! no puc que aplaudir!!!! és perfecta!!!!no dic res més!!!perfecta!!!petonas!

    ResponElimina
  6. ohh!!!aquesta recepta és espectacular!!!!! ens recorda una mica a l'iglú de pop que preparen a la Taverna del Clínic, però el toc de la botifarra li queda espectacular!!!!

    Petons!!

    L&C

    ResponElimina
  7. Los moldes circulares hacen de los platos una maravilla.. aunque este plato de por sí ya es una maravilla. Como estuve en el Forum Gastronomic de Girona, vi a Ana allí en plena faena y desde entonces que quiero ir a su restaurante. Ahora que veo tu buena opinión, más!

    Saludines

    ResponElimina
  8. Això sí que és un plat creatiu! M'encanta la combianció d'ingredients i la presentació és fantàstica. Haurem de provar el restaurant de A&Q!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina