15 de setembre del 2011

Escabetxat de tonyina i musclos amb llimona


Ja torna a ser dia 15 i ho tenim tot a punt per a participar en la proposta de setembre de Els fogons de la Bordeta i de Xocolata Desfeta a través de La Recepta del 15 que aquest mes ens anima a fer un bon escabetx.

Originàriament l'escabetx és una tècnica culinària que serveix per a conservar aliments. Actualment els escabetxos són un bon recurs per a tenir un primer plat, un segon o bé un plat únic sempre a punt de menjar. El fet d'haver-se de preparar força hores abans perquè quedi ben confitat ens va molt bé per a deixar-lo fet i tenir-lo com un "fons de nevera" que sempre va bé per aquells dies de mandra i de calor en què no tens ganes d'engegar fogons.

 

D'escabetxos n'hi ha de peix, d'aus, de conill, d'hortalisses i verdures. Ens hem decantat per a fer-ne un de tonyina que, tot i que és un dels més típics juntament amb el de sardines o verat, ens ha agradat perquè incorpora llimona confitada a casa que li dóna un toc molt fresc i diferent.

Aquesta recepta l'hem après a fer aquest estiu al 28è Curset de cuina d'estiu que la Mariona Quadrada va fer al seu Taller de Cuina a Reus.





INGREDIENTS (6 persones)

- 750 g de tonyina fresca a daus grossos
- ½ kg de musclos
- 1 pastanaga
- 1 branca d’api
- julivert
- 6 alls
- 2 fulles de llorer
- grans de pebre
- 300 cc d’oli
- 50 cc de vinagre tradicional
- 100 g d’olives trencades
- 1 llimona confitada amb 100 g de sucre


Llimona confitada: es talla la llimona a rodanxes i s’escalda 5 minuts. Es llença l’aigua, es posen els 100 g de sucre i es just cobreix d’aigua, es posa al foc molt baix fins que quedi confitada.

Escabetx: s’obren els musclos al vapor i es desclosquen, es reserven i se’n guarda l’aigua que han fet. Es posa la meitat de l’oli en una cassola amb els alls, la ceba en juliana, la pastanaga tallada al biaix i l’api. Es posa al foc i se sofregeix lleument uns 10 minuts sense que agafi color. S’hi afegeixen el llorer, el julivert, el pebre i el vinagre. Es deixar reduir 5 minuts. S’hi afegeix l’aigua dels musclos i es fa bullir 10 minuts. S’abaixa el foc, s’hi afegeix la resta de l’oli i s’hi posen els talls de tonyina salats, la llimona i les olives. Es cou 5 minuts sense bullir, s’hi afegeixen els musclos i es cou tot 2 minuts més.


Aquest escabetx és excel·lent i molt fàcil de fer. Seguiu fil per randa la recepta i ja veureu el resultat. Es pot servir una mica tebi o a temperatura ambient. Penseu que la tonyina no s'ha de coure excessivament, tot i així pot quedar una mica eixuta, per això va molt bé combinar aquest escabetx amb una bona amanida.



9 comentaris:

  1. Fa una pinta!!!!! Espectacular,noies.
    Volem més receptes d'aquest curs!!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  2. M'agrada aquesta recepta, de totes les que he vist és la més complerta. Pot ser ben bé de plat únic! A més,t'ha quedat un plat molt acolorit i molt vistós ;)

    ResponElimina
  3. Una autèntica delícia noies!! Aquesta llimona confitada hi ha de donar un toc molt especial, m'hi encanta!
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  4. Guau que pinta tiene este aperitivo! Para despedir el verano no está nada mal ;-)

    Saludines

    ResponElimina
  5. ostres noies! aquest escabetx et fa saltar a sobre la pantalla! us ha quedat genial! petonets

    ResponElimina
  6. Ohhh! d´aquesta manera li haig de fer la tonyina al meu marit, flipara colors!!!!es perfecta!!!Petons

    ResponElimina
  7. Quin escabetx més bo!! M'encanta...i això que a mi abans no m'agradava l'escabetx...però l'estic descobrint i aquest té una pinta...uhhhh!!!

    ResponElimina
  8. Quina pinta! Amb aquestes fotografies entrea pels ulls. Ha de ser deliciós! L'hauré de provar ben aviat, que se'm cau la bava!
    Gràcies per participar!
    Marina Xocolata Desfeta

    ResponElimina
  9. me habia perdido esta receta me encanta esta combinacion
    peto

    ResponElimina