Alguns dies de l'any porten associats la celebració d'algun sant de renom amb la menja d'algun pastís o d'algun tipus de dolç. N'hi ha de més arrelats que d'altres, i de més o menys coneguts arreu de Catalunya. Així ens trobem amb la crema per Sant Josep, els bunyols i les mones per Pasqua, les coques per Sant Joan, els panellets, els torrons. Hi ha dolços que són propis d'una zona concreta i només en són tradició allí, aquest és el cas de la recepta d'avui, els BLAIETS a Reus i alguns pobles del Baix Camp.
Els blaiets són unes galetes aromatitzades amb ratlladura de llimona que és tradició fer-los pels vols de Sant Blai, el 3 de febrer, i segons mana la tradició portar-los a beneir a l'església dins un cistellet amb alguna poma i qualsevol altre aliment que es vulgui beneir. Els blaiets, normalment, porten estampada la figura de sant Blai, això es pot fer si se'n té el segell, que el podeu trobar a la Llauneria Mata de Reus, i originalment era de ferro colat, actualemnt és de fundició d'alumini i el va crear l'avi de l'actual propietària de l'establiment fa més de cent anys. També es poden deixar llisos, la forma ovalada i amb les vores arrissades ja són unes característiques ben pròpies dels nostres blaiets.
- 125 g de mantega
- 125 g de sucre
- 2 ous sencers
- ratlladura de llimona
- una culleradeta de llevadurina (Royal)
- 300-350 g de farina (segons la que prengui)
- un rovell d'ou per pintar-los
- un tallador ovalat i arrissat de les vores
- un marcador amb la imatge de Sant Blai (opcional)
Es bat la mantega i el sucre fins que quedi una pasta homogènia i blanquinosa. S'hi barregen els ous, d'un en un. S'hi afegeix la llevadurina, la ratlladura de llimona i la farina. Es pasta fins que sigui una pasta llisa. Si veiem que queda massa tova i oliosa hi afegim més farina fins que ja no se'ns enganxi per les mans. La deixem reposar una hora a la nevera. S'estira amb el corró, primer es marquen amb la imatge del Sant (si se'n té) i després es tallen. Es pinten amb el rovell d'ou batut i es posen damunt d'un paper parafinat en una llauna de forn. S'entren al forn, ja calent, i es couen a 160º fins que són dauradets. Es deixen refredar. A partir d'aquí se'ls podeu menjar directament o portar a beneir el dia de Sant Blai, el 3 de febrer.
Hoy en la Fira de la Candelera me ha explicado una amiga vuestra que teníais un blog al yo explicarle (mientras comprábamos miel) que yo era una "gastroadicta" y que también tenía un blog.
ResponEliminaPor cierto, me encanta. Os seguiré porque es muy bueno!
Moltes gràcies Arantxi. "El mundo es un pañuelo", je, je. La mel FLAVIÀ és molt bona, has fet molt bona compra. Molt divertit el nom del teu blog. L'afegim als preferits.
ResponEliminai la dieta que????
ResponEliminaHola!
ResponEliminaM'encantan!
A on es poden comprar aquests segells de marcar galetes?
gràcies!!!!!
Donde puedo comprar el marcador de la imagen de San Blas?
ResponEliminaCatalina, els pots trobar, segones les autores, a la Llauneria Mata de Reus (http://www.llauneriamata.com/)
ResponElimina