9 de febrer del 2011

Tarta Linz - Linzertorte



Tenim uns amics alsacians, la Pastora, el Christian i els seus fills, que viuen a tocar d'Alemanya i cada estiu venen de vacances prop de casa nostra per gaudir del sol i la platja. Quan tornen cap a França se'n van carregats de bon vi del Priorat i de bon oli de la DO Siurana. Però quan ens venen a veure, el primer que fan és portar-nos una Linzertorte o Tarta Linz que fa la mare del Christian per a nosaltres i que cada estiu esperem amb delit. Linz és una ciutat d'Àustria i està relativament a prop d'on viuen ells. Li vam demanar la recepta que fan servir per a fer-la i avui en teniu el resultat.


Ingredients (per un motlle de 25 cm)

- 125 g de mantega
- 125 g de sucre
- 125 g d'ametlles mòltes crues
- 125 g de farina
- 1 ou
- un rovell per pintar
- 1 cullerada de Kirsch (o algun altre tipus d'aiguardent)
- 1 culleradeta de canyella en pols
- un pols de nou moscada
- un pot de gelea de grosella, o melmelada de gerds o fruites vermelles


Es bat la mantega amb el sucre, s'hi afegeix l'ou, l'aiguardent, les espècies, l'ametlla i la farina fins que queda una pasta llisa. La deixem a la nevera almenys 1 hora. En separem 1/3. Estirem els altres 2/3 amb el corró damunt d'un paper parafinat i enfarinat, ja que és una pasta que quan perd la fredor s'enganxa una mica, i la col·loquem dins d'un motlle rodó de paret baixa i desmuntable, untat amb mantega. Hi posem una capa de gelea de grosella o melmelada. Estirem l'altre terç de pasta i en tallem unes tires llargues, de 2 cm d'ample, amb un tallador com de pizza però arrissat, i les posem per damunt formant un enreixat. La pintem amb el rovell d'ou. L'entrem al forn, ja calent a 170º, uns 25 minuts.



Va molt bé estirar la pasta damunt d'un paper parafinat o de forn i tornar-la a posar a la nevera que es torni a refredar perquè agafi cos i la puguem manipular millor. Després, per posar-la dins el motlle, és molt pràctic agafar el cul del motlle desmuntable i posar-lo al damunt de la pasta estirada, ho girem ajudant-nos amb el paper parafinat i, un cop girat, el treiem. Si les vores del motlle no queden cobertes de pasta, se'n pot anar afegint fins que quedin ben folrades amb la pasta.

Aquesta tarta és molt resistent al pas dels dies, de manera que es pot menjar perfectament l'endemà de fer-la i es manté en bones condicions fins a 5 dies

4 comentaris:

  1. Tengo un bote de mermelada de arándanos del Ikea (sí! del Ikea...). Ahora ya sé qué hacerrrrrrrrrrr!!!

    Saludines desde el Curry curry

    ResponElimina
  2. Aquesta melmelada t'anirà molt bé, nosaltres també la fem servir per facir la sacher de xocolata.

    Una abraçada, Arantxi!

    ResponElimina
  3. He colgado ya mi tarta, os he enlazado varias veces para que vean que la receta es originalmente vuestra:
    http://currycurryquetepillo.blogspot.com/2011/04/linzertorte_03.html

    No me ha quedado tan bonita :-(

    ResponElimina
  4. I tant que t'ha quedat bonica i segur que era boníssima. Moltíssimes gràcies per les teves paraules al teu post, ens fa moltíssima il·lusió que parlis així de nosaltres. Petons!

    ResponElimina