15 de febrer del 2012

Croquetes de xampinyons




Avui toca croquetes, són tan bones les bones croquetes! Fetes a casa, naturalment. No se n'admeten de cap altra provinença. Porten la seva feina, és cert, però tot és posar-s'hi. Els de la Recepta del 15 prou que ho saben i per això ens ho proposen aquest mes de febrer.

La decisió de fer croquetes pot venir per les ganes de fer-ne partint d’una recepta concreta i fer-les del gust que decideixes o bé per la necessitat d'aprofitar les sobres d’altres plats cuinats (rostits, cassoletes de peix, la carn del caldo, carn a la planxa) que, afegint-hi la condimentació necessària, es transformen en unes fantàstiques croquetes d'aprofitament.

Les que us presentem avui pertanyen al primer grup, teníem ganes de fer unes croquetes originals, per tant, vam remenar la nostra biblioteca gastronòmica particular fins que vam trobar aquesta recepta de la Carme Ruscalleda que va publicar en el núm. 105 de la revista CUINA l'abril de 2010.



INGREDIENTS (per a 6 persones)

- 500 g de xampinyons (o algun altre tipus de bolets)
- sal, pebre, oli

Per al sofregit:
- 100 g de porro picat mol fi
- 50 ml d’oli d’oliva
- 1 all i 20 fulles de julivert tot ben trinxat

Per a la pasta:
- 500 ml de llet
- 3 rovells d’ou
- 100 g de farina de blat
- 50 g de midó de blat de moro (Maizena)
- sal i pebre

Per a l’arrobossat:
- 3 clares d’ou
- pa ratllat de gra gruixut


PREPARACIÓ:
Es trinxen a trossos no massa petits els xampinyons i se salten a la paella amb oli (no tots de cop, ja que farien aigua). El saltat ha de ser a foc fort i ha de durar uns 30 segons. Se salpebren i es divideixen en dues parts. Es reserven.

Sofregit: en una cassola ampla i amb els 50 ml d’oli se sofregeix el porro a foc ben lent fins que tingui un color daurat, s’hi afegeix l’all i el julivert picats i se sofregeix tot junt uns 30 segons i es retira del foc i es reserva dins la cassola.

Pasta: es tritura amb el túrmix la farina, el midó, la llet, els rovells i una de les parts dels bolets saltats i s’aboca a la cassola on hi tenim el sofregit de porro (que també es pot triturar), se salpebra i s’hi afegeix l’altra meitat dels bolets saltats. Sense parar de remenar, es torna a posar la cassola al foc i es cou la pasta fins que comença a fer com bombolles i es desaferra sola del fons de la cassola. S’aboca la pasta dins d’un recipient fins que es refredi i s’hi tira un fil lleuger d’oli per evitar que es ressequi.
Quan està freda formem les croquetes que en aquest cas seran en forma de boletet, es passen per clara d’ou batuda i després s’arrebossen amb pa ratllat. Es fregeixen per immersió, és a dir, amb volum d’oli ben calent, uns 170º. Es deixen ben rossetes i, abans d’emplatar-les es deixen reposar uns moments sobre paper absorbent.

Tot i que aquesta recepta és una mica diferent de la que habitualment fem servir, normalment no hi posem ous a la pasta, us hem de dir que és excel·lent, surten unes croquetes delicioses i cruixents.



18 comentaris:

  1. oh quina gràcia Cori i Mercè!! Aquesta Ruscalleda és la pera... que divertides, segur que les faré! Xampis farcits de xampis. Fantàstic! petonet!

    ResponElimina
  2. Molt original la forma de les croquetes !!!
    Petonets.

    ResponElimina
  3. Croquetes artístiques! molt temptadores per menjar-se-les

    ResponElimina
  4. A part de que les coses que porten xampinyons m'agraden molt, mira que la força és preciosa!! A mi em faria llàstima menjar-les i tot!! jajajaj

    Petooons!!

    ResponElimina
  5. Quines croquetes mes divertides!! Que fantàstiques! I un gust menjar-les!
    Petons

    ResponElimina
  6. Jejeje....quina monada!!!! I de xampinyons, delicioses!!!
    Petonets

    ResponElimina
  7. jajajajajaja sou les millors, com m'agraden aquestes croquetes!!! són tan xules i originals, quan les vaig veure al Cuines ja em van robar el cor!
    Moltes gràcies per participar!!
    PEtonets
    Sandra

    ResponElimina
  8. Que maca aquesta forma!!! m´ha agradat molt i el farcit encara més:) Petons

    ResponElimina
  9. Però quina monada de croquetes!! Ostres, m'encanten de xampinyons. L'heu encertada amb mi... Uee!!
    Moltíssimes gràcies per participar!!
    Petonets!

    ResponElimina
  10. Quines mas per fer aquestes croquetes! A banda de delicioses queden una cucada amb aquesta forma. Petons

    ResponElimina
  11. Ostres... que originals!! Deu costar molt fer aquesta forma! I tenen una pinta bonissima! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pili, no costa gens fer aquestes formes. És com fer plastelina, jajaj!

      Elimina
  12. Quina preciositat de croquetes! I a més del tot reveladores... Jeje!

    Petonets!
    Anna

    ResponElimina
  13. Aquestes no les havia vist!! Que original la presentació, d'aquí poc totes fent xampinyons... :)
    Una abraçada.

    ResponElimina