28 de gener de 2013

"Natilles" amb galetes i merenga senzilla




Mai hem sabut la diferència que hi ha entre “natilles” i crema cremada o de Sant Josep, potser és l’acabat del sucre cremat. Nosaltres sempre n’hem dit crema, cremada o no i, precisament, la crema d’avui és sense cremar, per això volem participar amb aquesta recepta en el Memòries d’una cuinera d'aquest mes en què ens proposen fer "natilles".
Eren les postres dels dies de festa a casa de la Mercè quan era petita, la seva àvia, acostumava a fer aquesta plàtera de crema o ”natilles” molt sovint. No se sap si era invent d’ella o havia après la recepta d’alguna veïna, parenta o amiga (sense Internet ni llibres de cuina se suposa que les receptes es difonien així), el cas és que en aquesta recepta l’ou s’aprofita tot i a l’àvia Tomasa, estalviadora i aprofitadora de mena per les circumstàncies que li va tocar viure, li agradava molt fer-la. I a nosaltres també ens ha agradat treure-la de l’oblit i tornar-la a fer després de tants anys sense tastar-la.
La manera de fer la crema la trobareu aquí, tot i així us ho tornem a explicar.

INGREDIENTS:

CREMA ("natilles")
- 1 l de llet
- 8 rovells d’ou
- 200 g de sucre
- 60 g de midó de blat
- la pell d’una llimona
- mig canonet de canyella

ACABAT
- 4 clares
- 100 g de sucre,
- 1 paquet de galetes maria
 

Es posa la llet al foc amb la pell de llimona i la canyella fins que bulli, ho reservem tapat per tal que quedi la llet ben infusionada dels aromatitzants. En una altra olla hi barregem els rovells, el sucre i el midó i ho remenen bé fins que quedi tot ben integrat, sense grumolls. Hi aboquem la llet calenta i colada i remenem amb un batedor manual per tal que tot quedi ben desfet. Es torna a posar al foc lent i amb una espàtula de fusta es va remenant constantment fins que s'espesseix, que aquest punt serà quan la crema estigui a punt de bullir. Es treu del foc i s'aboca a la plàtera de servei. Es refreda.

Es col·loquen una o dues capes de galetes maria per sobre la crema, es munten les clares a punt de neu amb el sucre i s'hi escampen pel damunt, s'entra al forn amb el gratinador calent i s'hi té un moment fins que les clares rossegen (vigilant tota l'estona perquè es fa en un moment). Si us agrada que les galetes quedin més estovades poseu-les damunt de la crema quan sigui calenta.

És un postre molt d'abans però alguns dies ens agrada ser nostàlgiques i preparar les receptes de les iaies.





16 comentaris:

  1. Habéis preparado unas natillas de lujo, y las recetas de les iaies, no pasaran nunca.
    Petons.

    ResponElimina
  2. El punto del merengue tiene que estar muy bueno!!
    Bss

    ResponElimina
  3. Jo diria que normalment la natilla porta vainilla i la crema de Sant Josep no. Però vaja, contra gustos! La meva versió tampoc no en porta, de vainilla, o sigui que... visca la crema! Cremada o no ;-) Fantàstic, l'afegit de merenga. petons

    ResponElimina
  4. Em sembla molt bé la idea de combinar natilles amb merenga, a banda que déu ser boníssim, així aprofitem les clares sobrants!! Em sembla molt bona idea!

    ResponElimina
  5. Amb merenga... Nyam! Que bones han d'estar! Petonets

    ResponElimina
  6. el toc de merengue em sembla fantàstic!! uauuu!! això es un postre per ficar-hi cullerada i no parar! petons

    ResponElimina
  7. Con ese merengue me has cautivado. Besos!

    Ana

    ResponElimina
  8. Que bonic queda! Deu estar deliciós, la textura del merengue amb la suavitat de les natilles... petons!

    ResponElimina
  9. Oh! això que portin merengue és totalment novedos:)) Petons

    ResponElimina
  10. Una recepta sencilla, però bonissima. A més a més l'idea d'aprofitar les clares amb el merengue és genial. Ho probarem segur!! Petonets!! MAR, de EQNME

    ResponElimina
  11. Doncs és molt bona idea això de no haver de llançar els ous, finalment. I fins i tot fa més de festa.

    ResponElimina
  12. Tinc el record de quan era petita d'una recepta semblant i se'm fa la boca aigua!!!!!!!!!!!!!!!
    Petons i moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  13. Doncs crec que tampoc se la diferència. Pot ser la textura? una és més líquida que l'altra. Us han quedat genials, com sempre. Molts petonets guapes

    ResponElimina
  14. Quines natilles!! Què boniques!! Quina presentació!!! I el gust...mmmm...han de ser.....exquisites!!
    Salut i petons,
    Olga

    ResponElimina
  15. Aquesta recepta amb recorda a una que fa la meva tienta, també amb galetes maria . Molt bona idea la del merengue, així s'aprofita tot l'ou

    Una abraçada, Agustí CAngrejo Grande

    ResponElimina
  16. Una verdadera delicia te ha salido estupenda,abrazos y abrazos.

    ResponElimina