Tot va ser sortir del cinema de veure la pel·lícula sobre la
vida la Julia Child, Julie&Julia, i arribar a casa amb la idea fixa al cap
de fer una bona cassola de boeuf bourguignon tot just l’endemà mateix.
Aquell impuls es va anar esvaint i, tot i que les cassoles
de carn estofada formen part de la cuina de casa, no he fet mai la recepta de
boeuf bourguignon fil per randa. L’he fet seguint la
recepta clàssica, però adaptant-la a la meva manera de fer,
i tot i que és la característica principal i li dóna el nom, no he fet servir vi
de Borgonya. En tinc un més a prop de casa de la DO Montsant i trobo que ha donat molt bon
resultat, l’ÈTIM Grenache Old Vines, de la Cooperativa centenària Falset Marçà.
Whole Kitchen en la seva proposta salada per al mes de febrer ens convida a preparar un clàssic de la cuina francesa: Boeuf Bourguignon
INGREDIENTS: (per a 4-6 persones)
- 150 g de
bacon fumat o no
- 800 g de
jarret de vedella tallat a daus (o alguna part melosa per estofar)
- 2 pastanagues
- 2 cebes
- oli, sal,
pebre
- 2 cullerades
de farina
- 3 gots de vi negre
ÈTIM Grenache Old Vines, DO Montsant
- 3 gots de
caldo de carn (aquesta vegada he fet servir això)
- 1 cullerada
de tomaca concentrada
- 2 alls,
2 fulles de llorer
- farigola, orenga, romer
- un bosseta de cebetes perla (congelades)
- 300 g de xampinyons
- 20 patates mini
- mantega
- una cassola
que pugui anar al forn tipus aquesta
PREPARACIÓ:
Preescalfem el forn a 165º.
La pastanaga es talla a rodanxes i la ceba en juliana
fina i es reserva.
Es talla el
bacon a tires (li haurem tret la corna) i se salta amb una mica d’oli fins que
tingui una mica de color. Es treu de la cassola i es reserva.
Se salpebra
la carn i es posa a la cassola amb l’oli calent fins que és rossa per totes
bandes. Es treu de la cassola i es reserva.
Ara hi posem
la pastanaga i la ceba i ho saltem fins que tot tingui una mica de color. S’hi
afegeix el bacon i la carn que teníem esperant, s’hi posa la farina i es remena
fins que s’absorbeix. S’hi aboca el vi i el caldo, que cobreixi la carn, s’hi
afegeix la tomaca concentrada, l’all picat al morter i les herbes aromàtiques.
Es posa al foc fins que comença a bullir, es tapa i es posa la cassola al forn,
i s’hi té unes 2 hores i mitja a 165º. Llavors comprovem, punxant-la amb una
forquilla, si la carn és ben cuita tendra.
S'hi barregen les cebetes i els xampinyons i ja està a punt per a servir. Aquests ingredients no afecten en el resultat final, encara que no sigui molt acadèmic, si us fa mandra o no teniu temps, se'n pot prescindir. Si es vol, se serveix amb les patates a part (també es pot acompanyar amb arròs o pasta).
Si ho fem d'un dia per l'altre, encara és més bo.
CEBETES: es posen en una paella amb oli i una mica de mantega i se salten fins que agafin una mica de color, s'hi afegeix mig got del mateix caldo de carn i s'espolsen amb les herbes aromàtiques. Es couen uns 20-30 minuts, procurant que no es desfacin, fins que són tovetes.
XAMPINYONS: es tallen no gaire petits i se salten amb oli i una mica de mantega uns 5 minuts.
PATATES: es bullen les patates senceres amb pell i es reserven.
Estic contenta d’aquesta recepta, ha quedat un estofat exquisit i el que més m’ha agradat ha estat la cocció al forn, no ho havia fet mai d’aquesta manera i la recomano molt, no cal estar pendent i no s’aferra gens tot i portar farina. D’entrada sembla molt laboriós i complicat però només cal seguir els passos xino-xano i obtindreu un estofat fantàstic.
Se ve riquísimo, yo tampoco he hecho nada así al horno, será cuestión de probar. Bss.
ResponEliminaQue rico verdad??? Yo he pasado del horno, es muy cara la luz y estoy enfadada! jijiji
ResponEliminaGlo de COCINAR CON AMIGOS
Es veu un plat boníssim! I amb aquest fred que avui fa ara em fa venir gana.
ResponEliminaPetonassos
Cassoleta de luxe Mercè... jo porto el pa. A les tres a taula?
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Hola, una receta estupenda, en casa ha gustado mucho.
ResponEliminaBesos!
T'ha quedat amb una pinta espectacular!! Jo també tenia ganes de fe-lo i ha sigut la oportunitat. Petons!
ResponEliminaQuina bona pinta!!!! m'encanten aquests estofats. I d'Etim m'encanta el dolç, ara caldrà tastar també aquest!
ResponEliminapetonets
Pintaza de guiso!!! Se ve delicoso :)
ResponEliminabesos
es un clasico que es muy bueno este guiso y estoy contigo que si el vino es bueno no hace falta que sea el tipico de la zona francesa y aqui en el Montsant los hay de tremendos y con cuerpo.Te ha quedado genial¡¡
ResponEliminaPetons
L'aspecte és espectacular! I la presentación amb aquests plata m'agrada molt!
ResponEliminaA casa la veritat és que ens va encantar!
Això es veritat, es un plat d´acompanyar amb bon pa i bon vi. Quina vaixella mes mona!! Ptons
ResponEliminaMuy buen vino, a mi suegro le encantaba ir a buscarlo a la zona, antes de que hubiera denominación de origen!
ResponEliminaMERCEDITAS te mol bona pinta.En recorda el que fem a casa,falta provar en el forn. Besitos
ResponEliminaTe ha quedado de lujo y con esas patatas de acompañamiento que le van de maravilla, lo disfrutarías mucho. Como bien dices no hay que irse a Francia a por un buen vino, nosotros tenemos vinos extraordinarios con los que hacer este delicioso estofado.
ResponEliminaUn besito,
Como nos marcó a algunas la peli! Con esa vajilla y esas patatitas, me pido repetir!
ResponEliminaMarisaenlacocina.blogspot.com.es
Me encanta, yo también acompañé el guiso con unas patatitas, y estoy totalmente de acuerdo sobre el vino, tenemos la suerte de poder elegir entre muchos con seguridad de acertar...
ResponEliminaUmmm que pinta tiene todooo.
ResponEliminaA mi la peli me encanto.
Y el guiso esta de muerte. Tiene la recompensa de tantas horas.
bsttt
Que buena pinta! Y los platos me parecen una monada.
ResponEliminaHola, a mi también me ha encantado la vajilla, y del contenido ¡ni hablamos!, y yo que no he visto la peli, ¿cómo puede ser?, voy a por ella ya mismo.
ResponEliminaPetons... y hasta pronto
Que bo! i que maco el plat!!
ResponEliminaMercè, sapas que a més de la peli tinc el llibre (mastering the art of French Cooking) i encara no m'he atrevit a fer aquesta recepta? Li tinc un respecte que haig de véncer ja, ja... El vostre plat té una pinta espectacular, de debó. Bravo.
ResponEliminaPD- Per cert, m'encanta la vaixella :0)