18 de març del 2014

Cuscús




Publicar la recepta d’avui em fa una il·lusió especial. Fa 20 anys vaig fer un viatge a Algèria amb un Land Rover de segona o tercera mà. Va ser un viatge fantàstic tot i que se’ns va espatllar el vehicle tot just arribar a Illizi, al sud-est del país. 

Gràcies a aquesta avaria vam conèixer el Brahïm, un mecànic del taller on vam anar a parar, i tots els seus amics. La substitució d’una biela trencada en un taller d’un poble enmig del desert no és qüestió d’un dia ni de dos, així és que ens van oferir d’instal·lar-nos al magatzem-taller del mecànic a pensió completa durant el temps que durés la reparació, una setmana ben bona. No he conegut mai una gent més hospitalària, generosa, acollidora i desinteressada com aquella. Vam intercanviar receptes, els vaig fer una paella de verdures i em van ensenyar a fer cuscús. Vaig tornar d’Illizi amb la meva cuscusera, naturalment.
 
La meva cuscusera
 

Whole Kitchen en la seva proposta salada per al mes de febrer ens convida a preparar un clàssic de la cuina àrab: CUSCÚS
Aquesta vegada, he fet la recepta de cuscús tradicional seguint els consells de la Fàtima, una companya de feina d’origen magribí i he utilitzat la sèmola de cuscús de La Graneria, la que s’ha de coure amb el vapor que es fa durant la cocció del caldo (crec que aquest plat equival al nostre caldo amb escorregut però més aromatitzat d'espècies).

INGREDIENTS: (per a 6 persones aprox.)
- 1/2 kg de sèmola especial per a cuscús, oli, sal, aigua

Pel al caldo i l’escorregut: 
- 1 kg de carn de be del coll (o de la cuixa, o altres carns: vedella, pollastre)
- 2 tomaques
- 2 cebes
- oli, pebre negre, sal
- unes branques de julivert (l’original és amb coriandre)
- 300 g de cigrons (remullats del dia abans)
- 3 culleradetes de Ras el Hanout (barreja d’espècies)
- 2 naps
- ¼ de col
- 4 pastanagues
- 400 g de carabassa
- 2 carabassons
Es posa oli a l’olla, se salpebra la carn i es rosseja lleugerament, s’hi afegeix la ceba tallada a juliana, les tomaques ratllades i el julivert. S’ofega fins que la ceba s’esmorteeix. S’hi afegeixen els cigrons remullats, el Ras el Hanout i s’hi posen uns tres litres d’aigua. Es deixa bullir una hora i després hi posem les verdures.
Mentre, preparem la sèmola del cuscús. La posem en un recipient ampli, l’esquitxem amb aigua, que quedi humida i la deixem uns 15 minuts. La posem dins el recipient de foradets per a coure al vapor i la col·loquem damunt de l’olla durant una hora aproximadament.
Durant aquesta hora l'haurem d'anar hidratant dues vegades. És a dir, s'aboca la sèmola en el recipient ampli, s'esquitxa amb aigua, se sala i es remou amb una forquilla i amb les mans perquè no s'agrumolli. Això s'ha de fer dues vegades, i la segona és quan hi afegirem a més a més, un raig d'oli que també es remou fins que quedi ben repartit. Quan està cuita retirem el recipient de damunt de l'olla i continuem la cocció del caldo que estarà quan els cigrons i les verdures siguin cuites i el caldo tingui una mica de cos.
Se serveix posant la sèmola al centre d'una plàtera i pel damunt i el voltant la carn i les verdures. Es rega tot amb el caldo.
Si es vol, s'acompanya amb salsa Harissa. A mi m'agrada sense perquè les espècies que porta ja tenen un puntet de picant.

El Land Rover remolcat i preparant el cuscús




11 comentaris:

  1. Tuviste que pasarlo genial en ese viaje... Las fotos son una gozada! Igual que tu cuscús.
    Por cierto, los platos son preciosos.
    Besitos

    ResponElimina
  2. Que maravillla de viaje y que buena pinta tiene ese cuscus!!
    Bss

    ResponElimina
  3. Que pinta tan fantástica y que envidia de viaje! Besitos!
    Glo de COCINAR CON AMIGOS

    ResponElimina
  4. Ja sabeu que ens encanten les receptes viatgeres i mes si van acompanyades de records del viatge.
    Ben aviat fem 5 anys i voldrem receptes viatgeres com aquesta!
    Petonets

    ResponElimina
  5. Menuda suerte contar con el recipiente para hacerlo!!! La verdad es que se trata de un plato que me gusta mucho y a ti te ha quedado espectacular. Menuda pinta!!!

    Un besito,

    ResponElimina
  6. Me encanta tu cuscús con historia, así seguro que sabe aún mejor. Yo también conté con la ayuda de la olla "doble" y disfruté mucho haciéndolo.

    ResponElimina
  7. Quina experiència més maca, arrel d'una averia, quines vivències i records que teniu d'aquell viatge! :)

    I aquest cuscús, doncs m'ha encantat! Fa una pinta boníssima!! A veure si algun dia em faig amb una cuscusera com aquesta ;)

    Petons!

    ResponElimina
  8. Con el aparato adecuado, y el viaje de aprendizaje, tuvo que quedar estupendo. Saludos. Sonia

    ResponElimina
  9. Otra receta tradicional, que maravilla, sois la leche, la verdad que foto mas apetitosa, enhorabuena!!
    marisaenlacocina.blogspot.com.es

    ResponElimina