2 de setembre del 2011

Crumble de formatget amb samfaineta


A l’estiu és època de fer samfaina. El rebost s’omple de pebrots, albergínies, carabassons i tomaques. Tenim el desfici d’aprofitar-ho tot i no llençar res (aquelles coses que aprens de petita i que et queda mooolt interioritzat). És moment, doncs, d’aparcar la mandra estiuenca, posar-se el davantal i començar a rentar i tallar hortalisses per a fer-ne truites, salses, escalivades, melmelades i samfaines. 
 
Quan ja en comencem a estar fins al capdamunt és quan busquem disfressar alguna de les receptes de la nostra tradició i arribem a fer aquest crumble salat per posar damunt de la samfaina servida en flamera individual.

El crumble és un postre d'origen anglès que es fa fent una barreja de sucre, farina i mantega (com una mena de pasta brisa) que es posa per damunt d'algun pastís o fruites talment com fos un gratinat i es cou al forn. Segons la recepta, de vegades la pasta queda més arenosa i altres no tant, llavors s'esmicola la pasta i es posa per damunt del preparat, com en aquesta recepta.

Avui en fem una versió salada i hi incorporem formatgets juntament amb la mantega (a nosaltres ens agraden els d'aquella vaca que riu).


INGREDIENTS


Samfaineta                                                  Crumble de formatget ("La Vache qui rit")
- 1/2 carabassó                                           - 4 formatgets
- 1/2 pebrot verd                                        - 50 g de farina
- 1/2 pebrot vermell                                    - 25 g de mantega
- 1 ceba                                                       - 2 formatgets més (per decorar)
- 1/2 albergínia
- 2 tomaques madures
- oli, sal, sucre



Samfaina: es tallen totes les hortalisses a quadrets petitons, es posa oli en una cassola, s'hi aboca la ceba i es deixa estovar a foc lent uns 10 minuts, s'hi incorpora el pebrot verd, el vermell, el carabassó i l'albergínia i un pols de sal. Es cou a foc lent i tapat uns 20 minuts, es ratllen les tomaques i s'hi afegeixen, s'hi posa un pol de sucre i es cou tot junt fins que la tomaca queda reduïda i les hortalisses lluentes. Es rectifica de sal i sucre.


Crumble: es fa una barreja de tots els ingredients fins que queda homogènia. Es deixar reposar a la nevera 1/2 hora.

Muntatge: es posa la samfaina en recipients individuals d'anar al forn i pel damunt s'hi escampen trossets de pasta del crumble i de formatget, s'entren al forn i es couen a 170º uns 10 minuts o fins que veiem la pasta torradeta.

La inspiració per a fer aquesta recepta, una vegada més, l'hem trobat en aquesta col·lecció de llibres.


12 comentaris:

  1. M'encanta la idea, la combinació de les dues textures, de la samfaina i del crumble cruixent, ha de quedar molt bé.
    I jo també he fet sempre el crumble en versió dolça, així que aquesta salada m'ha cridat molt l'atenció. La provaré ;)

    ResponElimina
  2. Plas, plas, plas!! Sou unes artistes, sense més!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  3. Gràcies Sandra, però aquí els artistes són tots els blocaires tan pencaires com vosaltres. Petons!

    ResponElimina
  4. muy buena esta receta facil,crujiente y deliciosa
    buen finde parella
    petons
    miquel

    ResponElimina
  5. Bonica i bona l'idea... realment acabo fins al capdamunt de fer samfaina, escalivada i altres!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. Una manera diferent de gaudir d'una samfaina.
    Petonets.

    ResponElimina
  7. Miquel, moltes gràcies, bon cap de setmana.

    Dolça, Gemma, és una solució per variar una mica. Petons!

    ResponElimina
  8. com m'agrada la sanfaina!!!!!! sigui de la manera que sigui! la vostra proposta és del més original!!!! ole, ole!!! apuntadíssima. Petonets

    ResponElimina
  9. Ualaa!! però que bo,n?? quin plat més original!! m'apassionen tots i cada un dels ingredients!! te'l copio amb el teu permís! petons

    ResponElimina
  10. Una samfaina ben original...sempre crumble dolç i ara ens presenteu la versió salada. Genial1

    ResponElimina
  11. Quin format més original de samfaina. M'encanta!!! aquesta recepta me l'apunto perquè fa molt bona pinta.

    ResponElimina