31 d’octubre del 2011

Panellets de gema i els Cocos de la iaia Tomasa



Ja tornem a ser Tots Sants i nosaltres, fidels a la tradició, hem fet els Panellets i els Cocos de la iaia Tomasa com cada any per aquesta època. Sempre ens passa el mateix, no ens n'adonem que ja hi tornem a ser i hem de corre a fer-los.

Enguany ens estrenem en la publicació dels panellets, el nostre blog encara no té un any, i toca publicar rigorosament el que mana el calendari de festes. Amb els panellets ens passa una mica com amb les mones, en fem i en fem, i després toca repartir-los a casa dels avis, de les tietes, dels padrins, germans, alguns amics i una safateta pels companys de la feina.


De receptes de panellets n'hi ha tantes com vulgueu, nosaltres fem la que vam  aprendre amb la Mariona Quadrada fa molts anys. És a dir, panellets fets amb ametlla, sucre i rovell d'ou, panellets de gema, són excel·lents.


MASSA DELS PANELLETS



INGREDIENTS: (en surten 60-70)

- 1 kg d’ametlla marcona mòlta
- 750 g de sucre
- 400 cc d’aigua
- 12 rovells d’ou
- ratlladura de pell de llimona (opcional)
- farina, sucre de llustre

Es fa un almívar a punt de fil fluix, 103º. Per a comprovar-ho no cal tenir termòmetre de sucre, agafem una goteta amb una espàtula de fusta i ens la posem entre els dits polze i índex, els anem tancant i obrint i quan veiem que s'hi forma un filet d'almívar ja està fet el punt de fil fluix.

Aboquem l'almívar a poc a poc dins del cassó on tenim els rovells,i anem remenant, mai al revés (si poséssim els rovells dins l'almívar calent, els rovells quedarien sobtats al moment). Quan la barreja està feta i homogènia la tornem al foc i la coem, sempre remenant, fins a punt de gema, o sigui, que agafa cos i
gairebé comença a bullir
Es barreja amb l’ametlla i es deixa reposar tapat amb un drap humit a la nevera fins l’endemà.

Es formen els panellets agafant porcions de pasta i fent-ne una bola, o bé fent un cilindre amb la pasta i tallant-ne porcions iguals (la Mercè, que és una mica tiquis-miquis, les pesa, uns 25 g). S'arrebossen amb una barreja de farina i sucre llustre i es col.loquen en una llauna folrada amb paper de forn. Es couen al forn a 200º, el forn ja ha de ser calent, uns 5 minuts o fins que rossegen. Si es vol, quan es treuen s’esclafen una mica amb la mà perquè quedin una mica esquerdats.


Panellets de pinyons: massa de panellets, 3 rovells d’ou, 1/2 k de pinyons.
Es desfan els rovells d’ou amb unes gotes d’aigua, s’hi barregen els pinyons i s’hi arrebossen les boles dels panellets ajudant-nos d'una cullera i tornant a fer una bola. Es col.loquen en una llauna folrada amb paper de forn. Es couen al forn a 200º, el forn ja ha de ser calent, uns 5 minuts o fins que rossegen.


L'altra recepta d'avui és la dels Cocos de la iaia Tomasa, una recepta que l'àvia de la Mercè li va ensenyar ja fa molts anys. Aquests cocos, que no són panellets de coco perquè no porten ametlla, són, juntament amb els panellets de pinyons, els que més triomfen la nit de la castanyada a ca la Mercè entre els amics de Vilaplana. El Pitxi és el fan número 1 :)))


MASSA DELS COCOS


INGREDIENTS (ens surten uns 60)

- 8 ous sencers
- 1 kg de coco ratllat
- 750 g de sucre

Es baten una mica els ous, s'hi barreja el sucre i després el coco ratllat fins que quedi tot ben barrejat. Se n'agafen porcions amb una cullera i es premen amb la mà perquè quedin compactades, se'ls dóna la forma com de piràmide i es col·loquen a la llauna del forn folrada amb paper. Es couen al forn, ja calent, a 180º uns 15 minuts o fins que són una mica torradets.


De panellets se'n poden fer amb diferents gustos i formes però en això del panellet som tradicionals i ens agrada fer aquests tres tipus juntament amb els de codonyat que avui, pobrets, no han tingut temps de sortir a la foto, però que us expliquem com fer-los.


Panellets amb codonyat: s’aplana la pasta de panellet i es forma un rectangle. S’hi posen tires de codonyat, es caragola i se'n fa un cilindre. Se’n tallen porcions, es pinten amb rovell i es couen igual que els panellets. 

Amb aquesta recepta us quedaran uns panellets boníssims i molt tendres, desats en una llauna es conserven molt bé durant força dies.

Podeu acompanyar aquesta plàtera de panellets amb un bon vi dolç o amb un bon vi ranci
de la DO Montsant que podeu trobar a la botiga de la Cooperativa Falset-Marçà.


Molt bona castanyada!!!





20 comentaris:

  1. Que bones les dues receptes!!! son els tradicionals i els que mes m´agraden!!! que passeu una bona castanyada!!Petons

    ResponElimina
  2. Quins panellets me bons, fets amb gema!!.
    Bona cuina

    ResponElimina
  3. Excel.lents receptes!!!! Felicitats per l'alt nivell del blog, apropeu la 'haute cuisine' als aprenents de cuiners (m'incloc) que només de veure les fotos ja al.lucinem. Ànims i endavant!

    ResponElimina
  4. Us han quedat de rechupeteee! yo este año estoy lejos y me quedo sin hacer panellets porque aquí en Buenos Aires como que eso no se lleva ;-) así que lo dejamos para el año que viene.
    Feliç Tots Sants!

    ResponElimina
  5. Quina pinta noies!! Us han quedat genial, segur que família i amics els han gaudit moltíssim!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  6. Una massa de panellets ben diferent... no l'he provada mai. Però segur que han de quedar boníssims, molt més enriquits que els habituals gràcies als rovells d'ou ;)

    ResponElimina
  7. Pero, a vosaltres us en sobren???
    A casa no he guardat mai un panellet, mes enllà de l'endemà, jaja
    Molt guapos, els panellets i les fotos.
    Petonets.

    ResponElimina
  8. ole ole!!! més panellets!!!! són perfectes! però clar, si els feu vosaltres no podia ser d'una altra manera!!! ;P petonets guapes

    ResponElimina
  9. Fan molt de goig aquests panellets! Semblen de disseny!! Felicitats!

    ResponElimina
  10. muy bonitos y sabrosos estos panellets,es curioso que a medida que vas viendo recetas ves la cantidad de variables que hay en cada receta,la vuestra no la habia visto nunca,pero es resultado es claro muy buenos.La guardaremos por si decido cambiar algun dia
    petons

    ResponElimina
  11. Us han quedat de premi aquests panellets! Quina presència! ja m'agradaria a mi...

    ResponElimina
  12. Tots els panellets tenen una pinta deliciosa i l'arròs presentat a dins del coco m'ha semblat una passada!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  13. Hola Cori, me dirigeixo a tu i no a la Mercè, com ens coneixem crec es el mes adient.
    Quan era una adolescent la meva padrina (havia), sempre me feia bunyols de patata, no els he provat mai mes.
    Els sabríeu fer, teniu alguna recepta que pugueu posa aquí al bloc i poder prendre nota.
    Molts petons i gracies
    Maika

    ResponElimina
  14. Ja els he fet, i els cocos també boniiiiiiiisssssssiiiiiiimmmmmmssssss !!! gràcies Mercè

    ResponElimina
  15. gràcies per deixar-nos l'enllaç!!! l'agafo pel recull de Memòries. Bona castanyada noies

    ResponElimina
  16. Hola, els cocos, esteu segur que les proporcions són correctes? Em sembla poc ou per lligar tant de coco ratllat..

    ResponElimina