15 de maig del 2012

Entrepà farcit o clotxa a la moderna


No hi ha res com un bon entrepà! Sobretot, si és el d'esmorzar. Nosaltres som de tenir gairebé més gana a primera hora del dia que a l’hora de dinar i un entrepà acabat de fer és tan bo com qualsevol plat catalogat amb tres estrelles. És cert que segons de què sigui l’entrepà no entra tan bé al matí, però llavors l’equivalència la trobem a l’hora de sopar, el d’avui n’és un bon exemple.

Quan la Sandee de la La Receta de la Felicidad proposava aquest entrepà tan genial, tan genial com ella i el seu blog, de seguida ens va venir el record de la mare i el pare dels entrepans catalans, almenys pel que fa a les comarques properes a nosaltres: la clotxa. Precisament és el primer que vam pensar de fer quan Els Fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta ens proposaven fer entrepans per la La recepta del 15 d'aquest mes.

La clotxa és un menjar tradicional de les comarques de l’Ebre. Els pagesos se'l preparaven per anar al tros. El mateix pa buidat fa de carmanyola per portar els diferents ingredients. És fàcil de preparar, amb quatre brases s’escaliven  tomaques, alls i cebes i una arengada. Se n’omple el pla, s’amaneix amb un bon raig d’oli i es tapa amb la molla. És espectacular de bo. Forma part del repertori popular i és difícil de tastar si no és a les taules de les cases particulars o en trobades festives


INGREDIENTS PER A L'ENTREPÀ FARCIT (s'han d'ajustar segons la mida del panet)


- 4 mini baguettes (o una baguette gran)
- 4 ous
- 50 g de formatge cremós tipus Philadelphia)
- 100 g de bacon
- 100 g de dauets de formatge (d'aquells barrejats per amanides)
- 50 g d'espinacs frescos
- sal i pebre



S'escalfa el forn a 170º. Es preparen les mini baguettes fent un tall per la part del damunt en forma de V, es treu gran part de la molla per tal que quedi una mena de barqueta de pa. Es fa una barreja amb els espinacs tallats, els ous, el formatge cremós i es bat una mica, s'hi afegeix la resta d'ingredients. S'aboca aquesta barreja dins de les baguettes. S'emboliquen una mica amb paper d'alumini per tal que no se'ns torri massa el pa i es couen al forn uns 20-25 minuts fins que el farcit estigui cuit del centre (el farcit augmentarà una mica de volum).


Si es fa amb la baguette llarga, s'ha d'escapçar un tros per un cantó, buidar-la de la molla i reservar-la. S'omple amb el farcit i es tapa amb una mica de molla perquè no surti (també es pot fer una bola de paper d'alumini i recolzar-hi l'entrepà perquè quedi més aixecat i no s'escapi el farcit) i s'embolica també perquè no es torri massa el pa.

Es deixar refredar 5 minuts i se serveix, també és bo fred.



18 comentaris:

  1. ualaaa quina xulada!!! mola molt l'entrepà aixi!!! ho hauries de vendre a les empreses d'entrepans!! segur que es faria famos!!!petons

    ResponElimina
  2. Ostres, quina pinta! Un entrepà súper original. I ha d'estar de vici. Queda ben i ben apuntat!
    Moltíssimes gràcies per participar!

    Petonarros!

    ResponElimina
  3. Una idea genial per la recepta del 15! Recuperar receptes de tota la vida i posar-les al dia, sensacional! Aquesta ens l'apuntem! ;)
    Moltes gràcies per participar noies!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  4. Aquest entrepà si que m'ha sorprés!!! Quina delicia! Ja el provaré. Petons

    ResponElimina
  5. En un primer moment vaig pensar en fer una clotxa, però després vaig fer el dels pebrots. Una bona opció.
    Nani

    ResponElimina
  6. Quina manera més completa de menjar un entrepà.. tant de formatge i espinacs, m´encanta!! petons,

    ResponElimina
  7. No coneixia les clotxes. El teu entrepà m'ha encantat!! Petons

    ResponElimina
  8. Recién horneado tiene que estar delicioso.
    Me ha encantado, tanto los ingredientes como la presentación.

    Besos,
    Raquel

    ResponElimina
  9. Una gran carmanyola per a pagesos i pastors. I per a urbanites que pensem que on hi hagi un bon entrepà (al matí imprescindible, sí senyores!) o a qualsevol hora, es tregui tot lo altre! Una combinació molt bona. Petonets

    ResponElimina
  10. Uhhhmmmm!!!1 Que bo i molt original aquetsa manera de preparar-lo!!!
    Petonets

    ResponElimina
  11. No coneixia la clotxa, i tan la tradicional, com aquesta que ens proposes m'han encantat!!!!
    petonets

    ResponElimina
  12. Me has impresionado!! no conocia esta historia, pero lo tradicional me va. Enhorabuena

    ResponElimina
  13. Aquest farciment m´ha encantat, ja que ho he fet amb un altre tipus, amb formatge i all, però amb els espinacs és genial!!! Petons

    ResponElimina
  14. No havia sentit a parlar mai de la clotxa, ha d'estar molt bo. M'acabes de solucionar el sopar d'algun divendres.

    ResponElimina
  15. No coneixia les clotxes, però tenen molt bona pinta! Perfectes per arreglar un sopar ràpid!
    Marta

    ResponElimina
  16. Uau!!! Se m'havia escapat el vostre entrepà i... el trobo fantàstic! Súper original i súper bo. L'intentaré de fer aviat. Petonet!

    ResponElimina