Ja ha començat la Setmana Santa, som a punt d'arribar a Pasqua i això per a nosaltres significa posar-se a fer mones sense parar.
Tal i com indica l'expressió "sembla una mona de Pasqua" quan ens volem referir a una persona que va molt guarnida amb molts penjolls i arracades, nosaltres per ser fidels a aquesta expressió, quan ens posem a guarnir mones no enJs estem de res, hi posem tants guarniments com podem, ens oblidem del minimalisme imperant i les carreguem força.
Els dos guarniments principals i comestibles que fem són les preparacions que us presentem avui, les GEMES DE COCO i els "TOCINILLOS".
INGREDIENTS:
GEMES DE COCO: gema de 8 rovells feta amb un almívar de 200 g de sucre, 250 g de coco ratllat.
La gema (que en castellà se'n diu "yema") és una base que pot utilitzar-se sola per a cobrir i farcir un pastís, o com a base per a muntar altres preparacions.com les gemes de coco d'avui. Es fa així:
En un cassó hi posarem 8 rovells i els reservem.
En un altre cassó s'hi posen els 200 g de sucre i un raig d'aigua, que just el cobreixi, i ho posem al foc fins que el sucre s'hagi dissolt i bulli fins a fer un almívar a punt de fil fort, és a dir, que la temperatura arribi a 105º. Per a comprovar-ho no cal tenir termòmetre de sucre, agafem una goteta amb una espàtula de fusta i ens la posem entre els dits polze i índex, els anem tancant i obrint i quan veiem que s'hi forma un filet consistent d'almívar ja està al punt de fil fort.
Aboquem l'almívar a poc a poc i remenant dins del cassó on tenim els rovells, mai al revés (si poséssim els rovells dins l'almívar calent quedarien sobtats al moment). Quan la barreja està feta i ben remenada la tornem al foc i la coem, sempre remenant, fins a punt de gema, o sigui que es lliga i es torna més espès (fins que sembla que es vulgui aferrar al cassó i que gairebé comença a bullir pels costats).
Posem la gema dins d'un pot i la deixem refredar si la volem fer servir per escampar per damunt d'un pastís. També es pot congelar.
Gemes de coco: es fa la gema i quan està feta i en calent s’hi va barrejant el coco ratllat fins que quedi tot ben homogeni. Es deixa refredar. S’agafen porcions de pasta amb una cullera i amb les mans se’n fan boletes de la mida que es vulgui, s’arrebossen amb sucre. Es guarden uns dies a la nevera o es poden congelar fins el dia de fer servir.
En un cassó hi posarem 8 rovells i els reservem.
En un altre cassó s'hi posen els 200 g de sucre i un raig d'aigua, que just el cobreixi, i ho posem al foc fins que el sucre s'hagi dissolt i bulli fins a fer un almívar a punt de fil fort, és a dir, que la temperatura arribi a 105º. Per a comprovar-ho no cal tenir termòmetre de sucre, agafem una goteta amb una espàtula de fusta i ens la posem entre els dits polze i índex, els anem tancant i obrint i quan veiem que s'hi forma un filet consistent d'almívar ja està al punt de fil fort.
Aboquem l'almívar a poc a poc i remenant dins del cassó on tenim els rovells, mai al revés (si poséssim els rovells dins l'almívar calent quedarien sobtats al moment). Quan la barreja està feta i ben remenada la tornem al foc i la coem, sempre remenant, fins a punt de gema, o sigui que es lliga i es torna més espès (fins que sembla que es vulgui aferrar al cassó i que gairebé comença a bullir pels costats).
Gemes de coco: es fa la gema i quan està feta i en calent s’hi va barrejant el coco ratllat fins que quedi tot ben homogeni. Es deixa refredar. S’agafen porcions de pasta amb una cullera i amb les mans se’n fan boletes de la mida que es vulgui, s’arrebossen amb sucre. Es guarden uns dies a la nevera o es poden congelar fins el dia de fer servir.
TOCINILLOS: 15 rovells d’ou, 2 clares d’ou, 450 g de sucre, 150 cc d’aigua (en surten uns 25, depèn de la mida).
Es fa un almívar a punt de fil fort amb el sucre i l’aigua. Es deixa refredar una mica. S’unten els motlles amb aquest almívar. La resta es barreja amb els rovells i les clares tot ben desfet. Es tira als motlles i es couen al forn, a bany maria, a 160º uns 10 minuts. També es poden coure al vapor posant aigua en una cassola i un colador a dins, o algun estri per a coure al vapor, ho tapem i ho posem al foc uns 10 o 15 minuts fins que veiem que estan cuits.
En aquestes receptes no es fan servir les clares dels ous. Més endavant us explicarem receptes en què les podreu aprofitar per a fer altres pastissos.
En la propera publicació anirem a cals padrins a buscar LA MONA!!!
Hola noies, a mi també hem toca fer mones, aviat les publicaré. De Gemmes no n'he fet mai, i fan molt bona pinta, pero de "tocinillos de cielo" si i agraden molt.
ResponEliminaGracies per seguir el meu blog.
Una abraçada.
Ui, ui, ui... quines ganes de veure els nous passos!! De moment aquesta mona pinta molt i molt bé! Què bona tan guarnideta!
ResponEliminaPetonets!
Sandra
Jo també he de fer la mona, però la publicarè gairebé quan s´acabi la setmana santa!! aquestes gemes i tocinillos han de ser la bomba!!!ptons
ResponEliminaHola Gemma, doncs animat't a fer les boletes de coco, queden molt bé!
ResponEliminaHola Sandra, no et pensis, la nostra mona és normaleta, i segur que la fas igual. A mitja setmana publiquem.
Hola Sílvia, tens raó, són la bomba (de calories!!!!) jajajaja.
Ohhhh! M'he quedat enganxada a la pantalla amb les formes tan perfectes i els colors!! Si això és el guarniment.. no vull ni pensar com de bé i bona estarà guarnida la mona. Petonets
ResponEliminaJa estic esperant la mona, segur que serà espectacular!
ResponEliminaHola Eri, fer boletes no costa gaire. La mona surt molt bona perquè el bescuit i la mantega queden molt bé però no és res de l'altre món.
ResponEliminaHola Glòria, ara us pensareu que la mona serà fantàstica i ho és perquè és boníssima però tant com espectacular no ho és.
Gràcies pel comentari! Els teus tocinillos són esplèndids!!! Quina pinta! Em faig seguidor vostre!
ResponEliminasi aquests són els guarniments, com serà la mona!
ResponEliminajijijiji! jo també estic desitjant veure la mona!!! petonets guapes
ResponEliminaHola!
ResponEliminaQuins guarniments per la mona! Son de luxe!
Això de com aprofitar les clares m´interessa molt! En tinc el congelador ple, i no se ni si es poden congelar!
Petons
Anna
Gràcies Forner, Eva i Judith.
ResponEliminaAnna, les clares es poden congelar perfectament. Fins aviat!
Hola Cori i Mercè. M'ha agradat que expliquessiu les gemmes de coco. No n'he fet mai però potser per aquesta pàsqua m'hi animo! els tocinets també són tan bons, sempre! amb mesura, perquè són bombes calòriques... he he. Petonet!
ResponElimina