30 de juny de 2011

Arròs caldós de llomàntol. És festa major!




La recepta d’avui fa festa. Ahir va ser Sant Pere, la festa major de Reus, una bona oportunitat per a fer un bon arròs.

A l’hora de fer un arròs, hi ha gent que té la seva particular superstició. Posar l’arròs en forma de creu abans d’abocar-hi l’aigua o caldo ben calent, comptar la mesura exacta d’una tassa d’arròs per dues d’aigua... Nosaltres, en principi, no en tenim cap, l’única dèria que tenim és fer un sofregit ben fet. És a dir, un sofregit en què tots els ingredients (ceba, all, tomaca, pebrot, etc.) estiguin ben cuits abans d’afegir-hi l’arròs. No ens agrada gens trobar-nos els trossos de ceba i tomaca crus reballant per entremig de l’arròs. I en el cas de l’arròs d’avui encara és més important perquè es tracta d’un arròs caldós i encara és pitjor trobar-nos el sofregit mig cru i flotant.

Normalment fem aquest arròs quan volem fer festa grossa, ja sigui festa major o una trobada especial amb la família o les colles d’amics, perquè volem que marxin tips, contents i satisfets i aquest arròs té alguna cosa que fa que els convidats marxin encara més contents. El rècord el tenim en fer arròs caldós de llomàntol per a 32 persones (la cassola de la foto).


Tot i que d'arròs de llomàntol ja n'havíem fet algunes vegades seguint altres receptes semblants a la d'avui, quan vam descobrir la recepta del Víctor (tot i que ell diu que les receptes no són de ningú, que són de tothom) vam saber que aquella era la recepta definitiva i inigualable. El Víctor comparteix un maset amb una colla d'amics on es troben cada dijous per a sopar, seguint la manera de fer d'un "txoco" basc, i un vespre de l'estiu passat ens hi va convidar. Va ser una vetllada memorable de tant bo que va ser l'arròs i per l'entorn on ens el vam menjar, sota el porxo cobert de ceps amb els gotims de moscatell gairebé a punt de collir. Semblava que s'hagués aturat el temps.

INGREDIENTS (per a 12 persones)

- 6 llomàntols d'uns 500 g
Per al sofregit:
- 4 alls
- 4 cebes
- 1/2 pebrot verd
- 1/2 pebrot vermell
- 8 tomaques
- 1 copa de conyac
- pebre vermell picant
- oli i sal

Per a la picada:
- 2 alls, - 30 ametlles torrades, - 30 g de pinyons
- julivert


- 5 litres de caldo de galera (aprox.) *
- 60 g d’arròs per persona **

Es tallen els llomàntols per la meitat de dalt a baix, se separen la cua i les pinces del cap.  Es trenquen les pinces donant-los uns cops amb la mà de morter (per no esquitxar tapeu-les amb un drap i piqueu). Es reserva tot el suc que deixen anar els llomàntols.

Se salen totes les parts del llomàntol i es fregeixen lleument (primer per la part de la closca). Es reserven i en el mateix oli se sofregeix la ceba fins que quedi fosca i  ben cuita, gairebé com una melmelada.  A mesura que es fa el sofregit es pot anar salant. S'hi afegeix la barreja triturada d'all, pebrot verd i vermell i les tomaques pelades i se sofregeix tot fins que quedi tot ben fregit i reduït. Al final s'hi afegeix una mica de pebre vermell picant, es remena, s'hi posa el conyac i es deixa reduir. Es fa una picada amb els alls, les ametlles torrades, els pinyons i el julivert  i es tritura amb una mica de caldo. S'aboca a la cassola i se sofregeix una estoneta. S'hi afegeix el caldo i es fa  bullir 5 minuts. Ara ja es pot afegir l’arròs, els caps i les pinces dels llomàntols. Es rectifica de sal. Quan faltin uns 6 o 7 minuts per acabar de coure's l’arròs s'hi afegieix el suc dels llomàntols i les cues. Si convé, s'hi afegeix més caldo.



* CALDO DE GALERA (recepta base)

- 1 kg de galeres, 2 cebes, 2 l d'aigua, oli.

Es talla la ceba i se sofregeix dins d'una olla amb oli (no cal que agafi color, només que es torri una mica de les vores), s'hi afegeixen les galeres i també se sofregeixen. S'hi aboca l'aigua i es fa bullir uns 40 minuts. Es cola i s'utilitza quan fem l'arròs.

Si no es troben galeres, es pot fer un caldo amb força crancs, caps d'escamarlans. També surt força bo amb un caldo fet amb pelut o amb peix de roca, però per a fer aquest arròs com el de galera no hi ha res.

Si n'heu de fer molt, és molt pràctic sofregir primer les galeres, abans que la ceba, de poques en poques per tal que quedin una mica fregidetes i donin un gust més potent.

** ARRÒS: si voleu que us quedi caldós s'ha de respectar la mesura de 60 g per persona Primer dóna la sensació que no n'hi haurà prou, però n'hi ha suficient. Ara bé, com que molts convidats repeteixen s'ha de calcular de posar-ne per unes quantes racions més de 60 g cadascuna.

Animeu-vos a fer aquest arròs que vam aprendre del Víctor i ja veureu com és insuperablement rebó.



11 comentaris:

  1. noies, la mare en fa un, però us agafo la recepta per donar-li altre opció ¡ felicitats a les dues per el bloc.petonets. Carmeta

    ResponElimina
  2. jo també faig un arroç caldos molt semblant i queda boníssim. A casa es un dels plat de les festes de Nadal, que cauen segur en alguna de les festes...El vostre, fa molt bona pinta.
    Petonets.

    ResponElimina
  3. A aquestes hores toca un cafe, però us asseguro que em menjaria un bon plat d'aques super arròs!
    he fet alguna vegada i ens ha agradat, però prenc nota de la recepta del Victor-tothom que com dieu segur que ens agrada més!
    Petons

    ResponElimina
  4. m'encanta, m'encanta, m'encanta!!!!!! un plat de festa major i tant!!!!! fa molt de temps que no en menjo!! a veure si m'animo i provo la teva recepta!! petonets

    ResponElimina
  5. per què sou tan cruels????????? no podeu posar-nos aquest tros de llamàntol davant de la pantalla!!!! segur que estava boníssim. Petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  6. Quina enveja em feu! M'encaaaaanta l'arròs amb llamàntol i us ha quedat per llepar-se'n els dits! Veig que també hi poseu ceba (hi qui diu que estova l'arròs), jo també n'hi poso, però ratllada com el tomàquet perquè no es noti gens.

    Un peto!
    Anna

    ResponElimina
  7. Mare meva, veig que la festa major de Reu és festa grossa per tothom... el Xavi ha tornat rebentat! jajajaja
    Aquest arròs us asseguro que seria la meva perdició, els caldosos sónels meus preferits!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  8. Guauuuuuuuuuuuuuuuuuu!
    Sin más, guau!

    ResponElimina
  9. El resultat és un arròs caldos molt bo.
    Felicitats
    Estrella

    ResponElimina
  10. Hola somos la xaranga Piticli de Valencia y estamos interesados en participar en las fiestas de Castellón.

    Mandamos presupuesto sin compromiso. Plantilla de 13 músicos adaptables a sus necesidades.
    Dinámicos, con repertorio plagado de temas actuales y las típicas canciones de charanga que hacen que las vueltas se te hagan super cortas.

    Pueden ver actuaciones nuestras en youtube, por ejemplo: xaranga, pasacalles,procesiones , romerias, etc..

    http://www.youtube.com/watch?v=YghCaxUuItw&playnext=1&list=PL8E8E3C386E7CB8AD&feature=results_video

    http://www.youtube.com/watch?v=ignN3cY5cBI&list=PL8E8E3C386E7CB8AD

    http://www.youtube.com/watch?v=E9GGoX8sGnA

    http://www.youtube.com/watch?v=sl9HZzg6Fr4

    http://www.youtube.com/watch?v=XiW9Yy0pEWs


    Un saludo y muchas gracias.
    contrataciones:
    xarangapiticli@hotmail.com

    660839990

    ResponElimina