7 de març del 2012

Lioneses de formatge amb farcit de gamba, del Xavi



Les lioneses són uns dels primers postres que va aprendre a fer la Mercè quan era adolescent amb la recepta que li va ensenyar la seva àvia, fetes amb sagí enlloc de mantega, tenen un punt diferent i surten unes lioneses boníssimes.

La recepta d'avui és aportació del nostre i únic amic de classe, el Xavi, àlies el nen. El Xavi sempre comparteix vetllades culinàries envoltat de 10 dones, és l'enveja de molts quan anem plegats a sopar perquè ell és l'únic xic acompanyat de totes nosaltres, que som i estem estupendes!

El Xavi és forner de tota la vida per tradició familiar i està al capdavant, juntament amb el seu germà, d'un forn centenari a Reus, CAL SISTARÉ, on hi trobareu el millor pa de Reus fet amb tota la cura i el temps que necessita un bon pa. A més de pa i derivats també fa gelats de debó, autèntics, amb productes naturals i de qualitat. Per no parlar també de la seva vocació com a enòleg que el porta a elaborar un vi negre excel·lent, "Secrets de Pàmies".

Nosaltres, les amigues de classe, suposem que els forners sempre pateixen calor per allò d'estar tot el dia al forn, és la conclusió a què hem arribat perquè el Xavi va tot l'any amb pantalons curts, amb màniga curta i amb la seva motxila a l'esquena, si us el trobeu per Reus el reconeixereu de seguida. El Xavi és molt generós i sempre que ens trobem al voltant d'una taula se'ns presenta amb una varietat de pans sota el braç que ens fa especials per a nosaltres. Com diria l'Anna, és molt "mono" i ens l'estimem molt.


INGREDIENTS:
Pasta:
- 220 cc de llet
- 80 g de mantega
- 200 g de farina
- 4 ous
- 80 g de formatge emmental ratllat
- un pols de sal



Es posa la llet a bullir amb la mantega i la sal, quan bull s’aparta del foc i s’hi tira la farina de cop. Es remena i es posa i es treu del foc fins que sembla que es vulgui desprendre del cassó. S’hi tiren els ous d’un en un tot remenant. Es treballa amb la batedora elèctrica (varetes arrissades, pala –segons la màquina que tinguem) 10 minuts fent-hi entrar aire. S’hi afegeix el formatge ratllat. Es deixa refredar 5 minuts.

Es posa la pasta dins d’una màniga pastissera i se’n van posant botonets damunt d’una llauna de forn folrada amb paper antiadherent (també se’n poden anar posant muntets amb l’ajuda de dues culleretes). S’entren al forn, ja calent, i es couen a 200º uns 20 minuts. És molt important no obrir el forn a mitja cocció perquè entraria aire fred i no s’inflarien. Es deixen refredar, s’obren pel mig, es farceixen i s’espolsen amb orenga.

FARCIT:
- 200 g de gambes pelades bullides 3 minuts
- 2 cullerades de tomaca fregida
- 1 cullerada de mostassa
- 350 g de nata muntada
- un raig d’oli i un raget de vinagre
- sal

Es posa tot, menys la nata, al pot del túrmix i es trinxa, es tasta i es rectifica. S’hi barreja la nata muntada. S’omple una màniga pastissera i es farceixen les lioneses.

Les lioneses sense farcir es poden tenir congelades i utilitzar quan les necessitem. Aquí acabem la petita sèrie de les receptes de les amigues de classe, si voleu veure les seves receptes cliqueu Anna, Rosa Mari, Isabel i Maribel. Encara en falten d'algunes amigues que no ens han ensenyat cap especialitat culinària seva, esperem que no triguin gaire a fer-ho.







9 comentaris:

  1. molt bones aquestas lionesas salades

    ResponElimina
  2. Nosaltres també només tenim un noi a la clase...pero no ens cuida tant bé com el vostre. Ja li explicaré aixó del Xavi..jeje
    Jofaig unes lioneses semblants, pero la vostra idea m'agrada.
    Petonets.

    ResponElimina
  3. Simplemnet genial la recepta!! sóc més de salat que de dolç així que aquesta recepta em va com anell al dit!!

    ResponElimina
  4. Bravo pel Xavi! Això ho hauria de patentar que... "me lo quitan de las manos" he he. no hagués pensat mai que amb la farina es poguessin fer tantes meravelles. Records a Reus! Petonet

    ResponElimina
  5. Tenen una pinta estupenda!!! No hi penso mai en les lioneses però això que dius és una bona idea. Tenir-les congelades i usar-les quan vulguis. M'ho apunto...
    Petonets

    ResponElimina
  6. Sempre he volgut fer lioneses salades, penso que són un aperitiu que pot sorprendre a tothom! Trobo que "el nen" l'ha encertada molt! Un petonet ;)

    ResponElimina
  7. Toma ya!!!! pedazo de lioneses!!! impresionants!!!Petons

    ResponElimina
  8. Encara recordo el dia que les va fer a classe i em creix la saliva.

    ResponElimina
  9. ya las he probado y las acabo de publicar muy buenas,gracias por compartirlo
    petons

    ResponElimina