11 de gener del 2011

Les receptes del berenar de Nadal

Avui us explicarem les receptes i els enllaços que van inspirar el berenar de Nadal amb les amigues de la classe.

La recepta del cóc tradicional la vam aprendre fa molts anys de les nostres àvies, però la vam perfeccionar amb la Mariona. Per un motlle rodó d'uns 25 cm es necessiten:

- 4 ous
- 300 g de sucre
- 300 g de farina
- 200 cc de llet
- 100 cc d'oli
- 1 sobret de llevadura ràpida (Royal)
- la ratlladura d'una llimona o d'una taronja
- sucre de llustre

Engeguem el forn a 160º. Es prepara el motlle untant-lo amb una llapissada d'oli i s'espolsa amb farina. Se separen el rovells de les clares. Es barregen amb un batedor manual els rovells amb el sucre fins que està ben integrat, s'hi afegeix l'oli i la llet. Després s'hi incorpora la farina i el llevat tot barrejat, la ratlladura de llimona o taronja i finalment les clares muntades a punt de neu que s'hi barregen remenant amb suavitat. S'aboca al motlle i s'enforna uns 30 minuts, o fins que el punxem amb una agulla de fer mitja i en surt neta. Quan encara està una mica tebi el desmotllem i espolsem sucre de llustre pel damunt.

La recepta de les cookies de xocolata la vam treure d'un blog que per a nosaltres és un dels principals blogs de referència, és el d'una persona que ens encantaria que visqués a prop nostre, tot i que gràcies a la xarxa de vegades les distàncies sembla que no existeixin. Aquest blog és el nostre estimadíssim El Rincón de Bea, us recomano que el visiteu, és magnífic! Vam fer la mateixa recepta tot i que vam posar gotes de xocolata de cobertura de la marca Simon Coll.

Pel que fa a la recepta dels cupcakes, pels de taronja vam seguir la recepta de magdalenes de taronja amb Thermomix, pels de llimona i cafè altra vegada ens hem de remetre a la informació que ens donava la Bea sobre un llibre de cupcakes i que ràpidament vam anar a comprar. La recepta dels de llimona és aquesta:

- 150 g de mantega
- 150 g de sucre
- 2 ous
- 150 g de farina
- 1 culleradeta de postre de llevat químic (Royal)
- la ratlladura i el suc d'una llimona

Engeguem el forn a 190º. Batem la mantega i el sucre amb el batedor de varetes elèctric fins que quedi una pasta cremosa. Hi afegim els ous, el suc i la ratlladura. Hi incorporem la farina i el llevat i ho barregem bé. S'aboca als motlles i s'enfornen uns 15 minuts.

Pels de maduixa vam fer aquesta mateixa recepta però substituint la ratlladura i el suc de llimona per una culleradeta de postres d'aroma de maduixa i hi vam afegir colorant rosa.

Per la crema de recobriment, altrament dit buttercream, vam fer servir aquesta recepta també de la nostra estimada Bea. La recepta que ella proposa pels de llimona és aquesta i nosaltres vam adaptar-la als altres gustos:
Llimona / taronja / maduixa
- 110 g de mantega a  temperatura ambient
- 2 cullerades de suc de llimona / taronja / 1 culleradeta d'aroma de maduixa
- ratlladura de 2 llimones / 2 taronges / colorant rosa
- 500 g de sucre llustre
Batem la mantega, el suc i la ratlladura de llimona amb la meitat del sucre llustre fins obtenir una barreja  uniforme. Anem afegint de mica en mica la resta del sucre fins que ens quedi una barreja cremosa i consistent.
I per avui ja n'hi ha prou, aviat publicarem quina recepta utilitzem per a fer galetes decorades amb glassa.

2 comentaris:

  1. M'ENCANTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Hola Cori i Merce, sabeu on puc trobar el colorant rosa???.

    Aquest cap de setmana o cuinaré....

    ResponElimina
  2. Hola Maitescuin,
    Els colorants en gel que utilitzem són de la marca Wilton, els pots trobar al magatzem DIEXCA de la Canonja que està a l'entrada del poble.

    ResponElimina