23 de juny del 2011

Coca amb cireres



Avui se’ns presenta una feinada. És Corpus i vigília de Sant Joan. Toca parlar de coques.

Corpus a Reus és sinònim de coca amb cireres i de gegants, és el primer dia de l’any que els veiem passejant i ballant pels carrers i places de Reus. És un dia que agrada tant a petits com als qui no ho som tant perquè tot plegat fa una agradable sensació de començament d’estiu i d’arribada de la festa major de Sant Pere, que enguany ja la tenim a tocar.

Amb la recepta d’avui ens afegim a la proposta d’aquest mes de Memories d'una cuinera. Ens diuen de fer coca de Sant Joan, però com coincideixen les dates ens hem decidit per presentar-vos la COCA AMB CIRERES.


La millor cirera per a fer-la és la que se’n diu “negreta”, molt fosca, petita i forta de carn. Actualment no se’n troben fàcilment, llavors haurem d’utilitzar una cirera ben dolça, de carn forta i de color ben fosc. Nosaltres hem fet servir les cireres que els oncles de la Mercè de La Fatarella li han regalat.

Sempre havíem fet servir la recepta de brioix que vam fer servir per a fer els rotllets de brioix farcits, perquè era una massa que només li calia una fermentació i com que sempre anem amb pressa ja ens estava bé. Aquesta vegada hem fet servir una recepta que ens ha agradat més perquè la coca es conserva toveta més dies i no porta gaire feina més, només s'ha de pensar en fer la massa mare el dia abans.


És una recepta de coca de Sant Joan del blog de l'Eva, Ma petite boulangerie, un blog on s'hi apren moltíssim.


INGREDIENTS: (per a dues coques d'un dos pams, com la de la foto)


MASSA MARE
- 100 g de farina de força
- 100 g de llet tèbia
- 25 g de llevat fresc de forner

COCA
- tota la massa mare
- 350 g de farina de força, i una mica més per espolsar
- 45 g de llet
- 2 ous
- 50 g de mantega a pomada
- 50 g de sucre (80-100 g si la voleu més dolça, nosaltres 80 g)
- un pols de sal 
- ratlladura de llimona
- 1 culleradeta d'aigua de flor de taronger
- 1 culleradeta d'extracte de vainilla
- 2 rovells d'ou per pintar
- sucre per espolsar

MASSA MARE:

Es prepara la nit abans barrejant tots els ingredients en un bol amb una cullera de fusta o un batedor manual. Es tapa amb paper film i es deixa reposar tota la nit en un lloc fresc o a la nevera.

COCA
Amb Thermomix:
  1. Es posa la llet, la sal, la ratlladura de llimona, la vainilla, la mantega i el sucre, 30 segons, 37º, velocitat 2. 
  2. S'hi afegeix l'aigua de flor de taronger i els ous, i es barreja 15 segons a velocitat 3. S'hi incorpora la farina i la massa mare i es programa 4 minuts a velocitat espiga (estarà quan la massa sembla que es vulgui desenganxar de les parets dol got).
  3. La treiem del got i la posem damunt d'una superfície enfarinada. Dividim la massa en dues parts (si fem una coca grossa la deixem sencera), els donem forma de bola i les deixem reposar uns 10-15 minuts.
  4. Es posa la massa al damunt d'un paper de forn i amb el corró s'estira fins a donar-li una forma ovalada d'1 cm i mig de gruix més o menys. S'hi col·loquen les cireres sense el mànec ben juntes (quan fermenta queden separades) i es deixa reposar tapada amb un drap en un lloc que no sigui fred fins que dobla de volum.
  5. Es pinta amb un pinzell amb rovell d'ou barrejat amb unes gotes d'aigua i s'espolsa  amb força sucre pel damunt.
  6. S'enforna, el forn ja ha d'estar ser calent, a 180º-190º durant uns 15-20 minuts, sempre vigilant perquè fe molta via a coure's.
Amb batedor elèctric:
Es barreja la llet, la sal, la ratlladura de llimona, la vainilla, la mantega i el sucre, s'hi incorpora l'aigua de flor de taronger i els ous, es barreja una mica i s'hi afegeix la farina i la massa mare i es treballa amb les varetes arrissades del batedor elèctric uns 10 minuts fins que la pasta es fa gairebé com una bola. A partir d'aquí ja podem seguir segons les indicacions del pas número 3.

OBSERVACIONS:
S'ha de tenir en compte que la massa queda una mica enganxosa quan s'ha acabat de batre, no queda totalment separada del pot on la batem, llavors va bé anar espolsant-la amb una mica més de farina i treure-la amb les mans brutes de farina perquè no se'ns enganxi tant.
Les cireres, amb l'escalfor del forn deixen anar els seu propi suc que barrejat amb el sucre que hi espolsem pel damunt fan una mena d'almívar que és una veritable delícia.


I fins aquí la nostra estimada coca amb cireres. Ara ens en anem pitant cap a la Plaça del Mercadal que ja sentim com toca la Petra Clàudia (és la campana de les hores que ens anuncia la sortida dels gegants) i els gegants de Reus estan a punt de ballar.

Ah! Només dir-vos que els gegants del Reus són els més macos del món mundial! Perdoneu, però algú ho havia de dir!!!



15 comentaris:

  1. Pobres de vosaltres que essent de Reus, no fessiu aquesta coca, que per cert, es boníssima.
    Jo hi tinc uns bons amics a Reus i ja la he provat...
    Petonets i bones revetlles!!!

    ResponElimina
  2. Deliciosa!! algún dia he de provar això de posar-hi cireres que deu ser...!! petonets i bona revetlla de sant joan!!

    ResponElimina
  3. us ha quedat una coca estupenda!!! me n'alegro molt de que t'hagi agradat fer servir la meva recepta com a base.
    pt i bona revetlla!!!

    ResponElimina
  4. Avui coincidim amb la coca!! Què bona us ha quedat, té una pinta espectacular!
    Bona revetlla i feliç festa major!!
    Petonets,
    Sandra

    ResponElimina
  5. Que bona i rebona!!!! pintasa de coca!!!petons

    ResponElimina
  6. Quina passada!!! es veu boníssima!!! moltíssines gràcies per participar! i gaudiu de la festa!!! petonets

    ResponElimina
  7. Cori i Merce; Una coca que fins i tot els no tant gegants, també en menjaríen. Curisoa i bona de segur que sí¡¡. Que vagi de gust Mercé i Cori¡¡ :-D ;-D

    ResponElimina
  8. Molt be una coca bonissima
    Cori i Merce bona revetlla
    miquel

    ResponElimina
  9. Ohhh!! Quines ganes de donar una mossegadeta a aquesta coca!! Què bona!! Petons!

    ResponElimina
  10. Molt bé, ganxetes, una altra coca amb cireres!!!

    Bon Corpus, Bona revetlla, Bon Sant Joan, bon inici de festa major... què més podem demanar?

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  11. Aquest any han coincidit les dues festes, de manera que has triat una coca perfecta per celebrar-les totes dues! T'ha quedat sensacional!

    ResponElimina
  12. Eiii, vaya coca más llamativa, os ha quedado espectacular. Nunca había visto una con cerezas y la verdad es que llama la atención. La mía ha sido más sencillita ;-)
    Está visto que es tiempo de fiestas, por Cornellà de Llobregat estamos de Corpus y ha coincido con Sant Joan, vamos que vayas donde vayas hay fiesta!

    Un abrazo grande

    ResponElimina
  13. No coneixia aquesta tradició de la coca de cireres de Corpus. Em sembla ideal per aprofitar la fruita de l'època i les cireres m'encanten, més que la fruita confitada de la coca de Sant Joan... A veure si l'any que ve hi caic i preparo aquesta deliciosa coca per Corpus!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  14. M'heu fet venir ganes de tastar aquesta coca, fins que no la vaig veure a els fogons de la bordeta no la coneixia.
    Moltíssimes gràcies per participar al memòries.
    Petons.

    ResponElimina
  15. La meva sogra, que és d'Olot, diu que els gegants d'Olot són el més macos que hi ha; i no se li pot discutir. S'entossudeix d'una manera... Té una parenta, que és de Berga, que diu exactament el mateix dels de Berga. Sempre se les tenen. Són discussions eternes que no porten enlloc. Jo ja no goso mai ficar-hi cullerada. Creieu que faig bé?

    ResponElimina