6 de febrer del 2012

La “COLA DE TORO” de la Isabel. ESTOFAT DE CUA DE BOU


La recepta d’avui és la tercera de la petita sèrie de les receptes de les amigues de classe. Avui és el torn de la Isabel. Ella ens va ensenyar a fer aquesta recepta apresa de la seva mare, la Carmela.

La Isabel és de Sevilla i va venir fa molts anys a Catalunya per amor. Es va enamorar del Puñet i cap a Tarragona falta gent. Ella és una sevillana de cap a peus, guapa i molt, però molt divertida. Té tanta gràcia explicant qualsevol situació quotidiana que compartir un sopar amb ella sempre és un no parar de riure. A banda d’explicar històries, també les sap escriure i des de que és àvia escriu contes per la seva néta, la Laia.



Primer us posem la recepta tal i com ella ens la va escriure i després la nostra petita adaptació.

COLA DE TORO
Ingredientes:
Un toro, 2 cebollas, 2 cabezas de ajo, aceite, pimentón dulce o picante al gusto, pimienta en grano y tacos de jamón de Jabugo.

Cortamos la cola del toro y el resto lo congelamos para otro día.

Ponemos a tostar la cebolla y los ajos. En el fondo de la olla a presión echamos un chorrito de aceite y colocamos encima la cola, los tacos de jamón, la cebolla y los ajos a trozos, la cucharada de pimentón, la pimienta en grano, otro chorrito de aceite y agua que lo cubra. Tapamos la olla y esperamos aprox. 35’, abrir y reducir la salsa. Probar de sal.

ESTOFAT DE CUA DE BOU (la nostra versió)

INGREDIENTS:

- una cua de bou (més o menys uns 2 kg)
- 2 cebes escalivades
- 2 cabeces d’all escalivades
- oli
- una culleradeta de pebre vermell picant o dolç (o una mica de cada)
- granets de pebre negre
- 50-60 g de taquets de pernil ibèric

Es posa un raget d’oli a l’olla a pressió ràpida, se sala la carn i s’hi posa, s’hi afegeixen els taquets de pernil, es pelen les cebes i alls escalivats i es passa tot pel túrmix, els pebres vermells i els granets de pebre negre, un altre raget d’oli i aigua que ho cobreixi. Es tapa l’olla i es cou uns 30 minuts. Quan es pot, s’obre l’olla, es treuen els talls de cua i es posen en una cassola, es posa el suc a reduir i es rectifica de sal si convé, s’aboca dins de la cassola on hi ha els talls i es torna a coure una minuts tot junt.


Si es fa amb l’olla a pressió tradicional s’ha d’afegir una mica més de temps de cocció. També es pot coure a la cassola, llavors el temps de cocció ha de ser almenys de dues hores o fins que veiem que està ben cuita i el suc agafa cos. Va bé triturar les cebes i alls escalivats perquè el suc queda més lligat. El pernil es talla a taquets petitons i com més bo sigui millor, li dóna un toc sensacional a l’estofat.
Aquest estofat no porta sofregit (només cebes i alls escalivats) ni s'ha d'enrossir prèviament la carn, la qual cosa suposa una comoditat en temps de realització de la recepta.

És un plat contundent molt adient per a fer i menjar aquests dies que l'onada de fred siberià passa per Catalunya.





8 comentaris:

  1. Aquests plats són típics d'allà o sigui que segur que has tingut una molt bona mestre. Es nota amb les fotos, l'aspecte es veu deliciós!

    Petons

    ResponElimina
  2. Es veu super tendre i melòs!!!! Muaks

    ResponElimina
  3. una maravilla de plato que con estos frios apetece mucho
    fantastica adaptacion
    petons

    ResponElimina
  4. Buf, fa venir salivera només de veure... ha de quedar una carn tan melosa! Boníssim!
    Visca el salero de la Isabel!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  5. Me encanta este plato, hace años que no como toro, y esta receta es deliciosa.
    Un petó.

    ResponElimina
  6. Me encanta el rabo de toro. Sólo lo hice una vez pero desde luego este tiene mejor pinta.

    ResponElimina
  7. Jo, a casa no he fet mai aquest plat, pero l'he menjat a algun restaurant de les espanyes i m'encanta. Haig d'animar-me a fer-lo...
    Petonets.

    ResponElimina
  8. Cori, Mercè, Isabel! Aquest sí que és un senyor plat. I olé! Amb aquesta cua només cal una mica d'amanida per acompanyar, una mica de pa per sucar i... ja tenim un plat ben complet! Molt bo, boníssim. Petons

    ResponElimina