18 de febrer del 2014

Boeuf Bourguignon amb vi DO Montsant




Tot va ser sortir del cinema de veure la pel·lícula sobre la vida la Julia Child, Julie&Julia, i arribar a casa amb la idea fixa al cap de fer una bona cassola de boeuf bourguignon tot just l’endemà mateix.

Aquell impuls es va anar esvaint i, tot i que les cassoles de carn estofada formen part de la cuina de casa, no he fet mai la recepta de boeuf bourguignon fil per randa. L’he fet seguint la recepta clàssica, però adaptant-la a la meva manera de fer, i tot i que és la característica principal i li dóna el nom, no he fet servir vi de Borgonya. En tinc un més a prop de casa de la DO Montsant i trobo que ha donat molt bon resultat, l’ÈTIM Grenache Old Vines, de la Cooperativa centenària Falset Marçà.

Whole Kitchen en la seva proposta salada per al mes de febrer ens convida a preparar un clàssic de la cuina francesa: Boeuf Bourguignon



INGREDIENTS: (per a 4-6 persones)

- 150 g de bacon fumat o no
- 800 g de jarret de vedella tallat a daus (o alguna part melosa per estofar)
- 2 pastanagues
- 2 cebes
- oli, sal, pebre
- 2 cullerades de farina
- 3 gots de vi negre ÈTIM Grenache Old Vines, DO Montsant
- 3 gots de caldo de carn (aquesta vegada he fet servir això)
- 1 cullerada de tomaca concentrada
- 2 alls, 2 fulles de llorer
- farigola, orenga, romer
- un bosseta de cebetes perla (congelades)
- 300 g de xampinyons 
- 20 patates mini
- mantega

- una cassola que pugui anar al forn tipus aquesta


PREPARACIÓ:

Preescalfem el forn a 165º.
La pastanaga es talla a rodanxes i la ceba en juliana fina i es reserva.
Es talla el bacon a tires (li haurem tret la corna) i se salta amb una mica d’oli fins que tingui una mica de color. Es treu de la cassola i es reserva.
Se salpebra la carn i es posa a la cassola amb l’oli calent fins que és rossa per totes bandes. Es treu de la cassola i es reserva.
Ara hi posem la pastanaga i la ceba i ho saltem fins que tot tingui una mica de color. S’hi afegeix el bacon i la carn que teníem esperant, s’hi posa la farina i es remena fins que s’absorbeix. S’hi aboca el vi i el caldo, que cobreixi la carn, s’hi afegeix la tomaca concentrada, l’all picat al morter i les herbes aromàtiques. Es posa al foc fins que comença a bullir, es tapa i es posa la cassola al forn, i s’hi té unes 2 hores i mitja a 165º. Llavors comprovem, punxant-la amb una forquilla, si la carn és ben cuita tendra.

S'hi barregen les cebetes i els xampinyons i ja està a punt per a servir. Aquests ingredients no afecten en el resultat final, encara que no sigui molt acadèmic, si us fa mandra o no teniu temps, se'n pot prescindir. Si es vol, se serveix amb les patates a part (també es pot acompanyar amb arròs o pasta).

Si ho fem d'un dia per l'altre, encara és més bo.



CEBETES: es posen en una paella amb oli i una mica de mantega i se salten fins que agafin una mica de color, s'hi afegeix mig got del mateix caldo de carn i s'espolsen amb les herbes aromàtiques. Es couen uns 20-30 minuts, procurant que no es desfacin, fins que són tovetes.
XAMPINYONS: es tallen no gaire petits i se salten amb oli i una mica de mantega uns 5 minuts.
PATATES: es bullen les patates senceres amb pell i es reserven.


Estic contenta d’aquesta recepta, ha quedat un estofat exquisit i el que més m’ha agradat ha estat la cocció al forn, no ho havia fet mai d’aquesta manera i la recomano molt, no cal estar pendent i no s’aferra gens tot i portar farina. D’entrada sembla molt laboriós i complicat però només cal seguir els passos xino-xano i obtindreu un estofat fantàstic.



21 comentaris:

  1. Se ve riquísimo, yo tampoco he hecho nada así al horno, será cuestión de probar. Bss.

    ResponElimina
  2. Que rico verdad??? Yo he pasado del horno, es muy cara la luz y estoy enfadada! jijiji
    Glo de COCINAR CON AMIGOS

    ResponElimina
  3. Es veu un plat boníssim! I amb aquest fred que avui fa ara em fa venir gana.
    Petonassos

    ResponElimina
  4. Cassoleta de luxe Mercè... jo porto el pa. A les tres a taula?

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  5. Hola, una receta estupenda, en casa ha gustado mucho.
    Besos!

    ResponElimina
  6. T'ha quedat amb una pinta espectacular!! Jo també tenia ganes de fe-lo i ha sigut la oportunitat. Petons!

    ResponElimina
  7. Quina bona pinta!!!! m'encanten aquests estofats. I d'Etim m'encanta el dolç, ara caldrà tastar també aquest!
    petonets

    ResponElimina
  8. Pintaza de guiso!!! Se ve delicoso :)
    besos

    ResponElimina
  9. es un clasico que es muy bueno este guiso y estoy contigo que si el vino es bueno no hace falta que sea el tipico de la zona francesa y aqui en el Montsant los hay de tremendos y con cuerpo.Te ha quedado genial¡¡
    Petons

    ResponElimina
  10. L'aspecte és espectacular! I la presentación amb aquests plata m'agrada molt!

    A casa la veritat és que ens va encantar!

    ResponElimina
  11. Això es veritat, es un plat d´acompanyar amb bon pa i bon vi. Quina vaixella mes mona!! Ptons

    ResponElimina
  12. Muy buen vino, a mi suegro le encantaba ir a buscarlo a la zona, antes de que hubiera denominación de origen!

    ResponElimina
  13. MERCEDITAS te mol bona pinta.En recorda el que fem a casa,falta provar en el forn. Besitos

    ResponElimina
  14. Te ha quedado de lujo y con esas patatas de acompañamiento que le van de maravilla, lo disfrutarías mucho. Como bien dices no hay que irse a Francia a por un buen vino, nosotros tenemos vinos extraordinarios con los que hacer este delicioso estofado.

    Un besito,

    ResponElimina
  15. Como nos marcó a algunas la peli! Con esa vajilla y esas patatitas, me pido repetir!

    Marisaenlacocina.blogspot.com.es

    ResponElimina
  16. Me encanta, yo también acompañé el guiso con unas patatitas, y estoy totalmente de acuerdo sobre el vino, tenemos la suerte de poder elegir entre muchos con seguridad de acertar...

    ResponElimina
  17. Ummm que pinta tiene todooo.
    A mi la peli me encanto.
    Y el guiso esta de muerte. Tiene la recompensa de tantas horas.
    bsttt

    ResponElimina
  18. Que buena pinta! Y los platos me parecen una monada.

    ResponElimina
  19. Hola, a mi también me ha encantado la vajilla, y del contenido ¡ni hablamos!, y yo que no he visto la peli, ¿cómo puede ser?, voy a por ella ya mismo.
    Petons... y hasta pronto

    ResponElimina
  20. Mercè, sapas que a més de la peli tinc el llibre (mastering the art of French Cooking) i encara no m'he atrevit a fer aquesta recepta? Li tinc un respecte que haig de véncer ja, ja... El vostre plat té una pinta espectacular, de debó. Bravo.

    PD- Per cert, m'encanta la vaixella :0)

    ResponElimina