28 de febrer del 2014

Monkey Bread (Pa de mico)


El nom d’aquest pa és ben curiós Monkey Bread (Pa de Mico). Suposo que no és el pa que mengen els micos, pel que sembla és una preparació dolça molt típica dels esmorzars dels nord-americans. Es menja calent, acabat de sortir del forn i es pot agafar amb les mans tot estirant-ne les boles amb les quals està format.


Davant la proposta d’aquest mes del Memòries d’una cuinera, m’he decicit per aquest pa dolç perquè em va robar el cor el dia que el vaig descobrir al blog Food and Cook.

Es prepara en un motlle tipus bundt, però també es pot adaptar en algun altre tipus de motlle de paret alta.



INGREDIENTES

Per a la massa
- 600 g de farina
- 300 ml de llet
- 60 g de sucre
- 1ou
- 70 g de mantega
- 2 cullaradetes de llevat sec de fer pa
- 1 culleradeta de sal


Per a l’arrebossat
- 350 g de sucre morè
- 3 culleradetes de canyella
- 150 g de mantega
.
PREPARACIÓ

S’escalfa la llet fins que sigui tèbia i hi afegim el llevat sec i barregem bé. Reservem un moment.
Tot seguit, dins del bol de la batedora elèctrica, tipus Kitchen Aid, hi posem la farina, l’ou batut, el sucre, la sal, la mantega desfeta i la barreja de llet i llevat. Ho batem amb la pala fins a tenir una massa homogènia. Es canvia la pala pel ganxo d’amassar i ho amassem durant uns 10 minuts. Ha de quedar una massa llisa, brillant i elàstica. Si ho fem manualment hem de barrejar tots els ingredients dins d’un bol fins a tenir una massa homogènia, i després seguir amassant amb les mans fins aconseguir que ens quedi una massa elàstica.

Quan tinguem la massa preparada la posem sobre el marbre de la cuina lleugerament enfarinat i la treballem una mica amb les mans fins aconseguir formar una bola suau, brillant i sense que se’ns enganxi a les mans.
Posem la massa dins d’un bol untat amb una pinzellada d’oli o mantega. La tapem bé amb un drap i la deixem reposar 1h 30' en un lloc càlid i sense corrents d’aire. Es pot deixar dins del forn (apagat).

Una mica abans que acabi el temps de fermentació preparem els ingredients per a l’arrebosssat: fonem la mantega i reservem. En un altre recipient barregem bé el sucre amb la canyella, reservem.

El pa a punt d'entrar al forn
Tornem a la massa, la traiem del bol i la posem damunt del marbre lleugerament enfariant, l’estirem i formem com un quadrat o rectangle, ho tallem en tires d’uns 3 cm i cadascuna en quadradets d’uns 3-4 cm. De cada quadradet formem una bola i les anem reservant.

Quan tinguem totes les boles fetes les suquem dins la mantega fosa i després les arrebossem amb la barreja de sucre i canyella (poseu petites quantitats d’aquesta barreja en un bol més petit i aneu arrebossant-t’hi les boles, incorporeu més barreja a mesura que s’acabi, va millor d’aquesta manera per no embrutar de gotes de mantega tota la barreja de sucre i canyella inicial).

Anem col·locant les boles dins del motlle on ho courem, que ha d’estar untat amb esprai antiadherent. Quan les tinguem totes posades ho tapem amb un drap i ho deixem reposar uns 40 minuts. Després d’aquest repòs el posem al forn, que ha de ser calent, a 180º durant 35 minuts.

El traiem del forn, el deixem 3 minuts dins del motlle i el girem sobre el plat de presentació. És més bo calent, tot i que si passa més estona es pot escalfar uns segons al microones.


Si no sou de disfressar-vos, aprofiteu el cap de setmana per a fer aquest pa tan divertit, :)




6 comentaris:

  1. oh que bo que ha de ser!! I molt divertit, sí! Tant el nom com el pa en sí!! Queda apuntat!

    ResponElimina
  2. Un pa molt original i que ha de ser molt bo!! Petons

    ResponElimina
  3. Què curiós!!! Què original!!!! M'he quedat bocabadada!!!!
    Petons, Mercè!!!!
    Olga

    ResponElimina
  4. Un nom ben original per a un pastís tan bo! Ja els agradaria als micos tastar-lo!!!!
    Petons

    ResponElimina
  5. ostres noies!!!! aquest pa ha de ser la bomba, m'encanta!!!! molts petonets i gràcies per participar

    ResponElimina
  6. Molt chules les fotos i t'ha sortit molt maco! Segur que estava igual de bo, encara que em sembla raro això de menjar-lo calent, pero segur que es indiferent i apetitós!
    Un petó

    ResponElimina