22 d’abril del 2011

LA MONA


Per Setmana Santa a ca la Mercè no paren d'entrar dotzenes i dotzenes d'ous. No és que que els vengui d'extraperlo, és només que ha començat la mini temporada de fer MONES.

Fa anys que la pregunta que més li fan a la Mercè el Dia de la Mona, quan coincideix amb la colla al voltant d'una paella de fideus rossos, és "Quantes n'has fet enguany?". Com que aquell dia està una mica cansada de tanta mona la resposta no és gaire precisa, però cap any se n'escapa de fer-ne de 20 a 25. No és que tingui tants fillols i filloles, de fet, entre ella i els de casa en tenen vuit, per tant aquestes mones es fan de forma inexcusable, i fins a 25 es fan perquè a ca la Mercè són així. És una manera de demostrar carinyo i agraïment a algunes persones, ja siguin família, amics o simplement coneguts. Per tant, podríem ben bé dir que la Mercè s'ha convertit en la padrina adoptiva de molts d'aquells que l'envolten.


Temps enrere fèiem les mones de gema d'ou i granet d'ametlla per la vora, fruita confitada pel damunt i farcides de melmelada, ara ja fa temps que les fem farcides i cobertes amb mantega dolça i ametlla laminada torrada.

I com que tot s'encomana, ara a ca la Cori enlloc de fer dues mones com sempre feien, se'n fan vuit. I una d'elles és aquesta que veieu aquí, VISCA EL BARÇA!!!!!

INGREDIENTS: (per un motlle d'uns 25 cm de diàmetre)

Bescuit o pa de pessic:

- 6 ous
- 150 g de sucre
- 150 g de farina
                  
Engeguem el forn a 160º. Preparem el motlle untant-lo amb mantega i espolsat de farina o folrem la base amb paper parafinat. Es baten, amb batedor elèctric o màquina de muntar, els rovells i la meitat de les clares amb el sucre fins a punt de cinta, és a dir, fins que en resulta una barreja que es triplica en volum i es torna molt espumada i blanquinosa S’hi barreja la farina i es remena amb suavitat fins que en quedi ben integrada. Es munten la resta de les clares fins a punt de neu i s’hi barregen amb molta suavitat. S’enforna (el forn ja ha d’estar calent) a 160º C, aproximadament 30-45 minuts. Es treu del forn, es deixa refredar i es desmotlla.



Mantega dolça:
- 250 g de mantega tova (a pomada)
- 250 g de sucre
- gotes de suc de llimona

Es posa el sucre cobert d’aigua, amb les gotes de suc de llimona, en un cassó i es fa bullir fins fer un almívar a punt de fil fort. Quan està bastant tebi es va tirant damunt de la mantega tova (no líquida) i es va batent amb el batedor elèctric fins que quedi com una crema fina i homogènia. Si se'ns desfà molt la mantega, quan ho tinguem tot barrejat ho posem a la nevera fins l'endemà que estarà pres, llavors hi passem altra vegada el batedor (uns 10 minuts) fins que es torni una cremeta de mantega 
untuosa i blanquinosa.

S’utilitza o es reserva a la nevera i quan es vol fer servir es treu una estona abans perquè no estigui dura a l’hora d’escampar (si convé s’hi torna a passar el batedor). Es pot tenyir de colors amb colorant alimentari.




Muntatge:

S'obre el bescuit per la meitat, s'unta amb mantega, es tanca. S'escampa més mantega per les vores i pel damunt. S'hi enganxa l'ametlla laminada torrada per tot arreu. Es posa la mona a la plàtera amb la blonda. A partir d'aquí se li posa la figura de xocolata, les gemes de coco i els tocinillos i tots els guarniments que es vulguin: plomalls de colors, fruita confitada, flors de massapà, flors de sucre, ou filat, animalons diversos, etc.



La recepta que utilizem per a fer aquest bescuit o pa de pessic dóna un resultat excel·lent de textura i de gust, no li cal posar cap tipus de llevat perquè pugi. El treball que fem al sucre i als ous batuts fins a punt de cinta, més l'afegir les clares muntades ja fa entrar molt d'aire a la massa que serà el que farà fer-la pujar i que quedi molt esponjosa. És una base perfecta per muntar qualsevol altre tipus de pastís.



Molt bona Pasqua 2011!!!!!


21 comentaris:

  1. Quina "monada" de mones!!!!
    Jo també en faig de mantega i ametlla, pero també de trufa i gemma d'ou,perque tenim gustos per tothom. Pero el que es segur es que una será del BARÇA!!!!

    ResponElimina
  2. Si, si, del Barça, hem de donar suport encara que sigui fent mones temàtiques que hem d'arribar a Wembley!!!

    ResponElimina
  3. Ja es veu que això que fem nosaltres de comprar la mona és de padrins covards, je,je i amb tants mestres que estem trobant a la blogosfera no hi ha excusa..
    molt maques les dues mones.
    petons gastronòmics

    ResponElimina
  4. Quina gràcia això de padrins covards! No n'hi ha per tant! El que passa és que se'ns fa impossible anar-les a comprar, i encara que perdem hores de son les fem sempre. Animeu-vos que no costa gens. Petons!

    ResponElimina
  5. Ei, si voleu algun fillol o fillola adoptiu més, aquí hi ha un parell de voluntaris!. De moment, ens conformarem en seguir les vostres instruccions per fer la mona a casa. Això de no posar llevat ho he vist en algun altre bloc i em fa una mica de respecte, però vaja, si ho recomaneu, em sembla que ho provaré de fer així!.

    ResponElimina
  6. Deia que t'han quedat unes mones "moníssimes", ja m'agradaria que fóssiu padrins meus perquè podria triar i remenar.
    M'agradat també que hi hagis inclòs els flamets que a part de ser molt bons són un bon acompanyament. Ara m'he recordat que a Camprodon en fan uns de molt grans.

    ResponElimina
  7. Quines mones més maques!! Ara, em quedo amb la del Barça!! I jo amb la Glòria i el Josep també ma'fegeixo a fillola adoptiva. Petons

    ResponElimina
  8. Hola Glòria, de moment ja fem amb els fillols de veritat i els que són postissos, jajaja! Aquest bescuit sense llevat no té cap secret, només fer un bon punt de cinta i coure-ho bé a 160º. Prova-ho de fer i ja veuràs que bo que és.

    Hola Núria, algunes pastisseries de la nostra zona posen "tocinillos" a la mona, aquests que dius tan grans per aquí no els he vist mai.

    Hola Eri, com el Barça no hi ha res. De moment, amb tots els adoptats que tenim ja en tenim prou, en aquests moments ja estem fins més amunt del barret de fer mones, jajaja!

    ResponElimina
  9. jajajaja quin munt de mones xules! m'encanten! Aquest any les he fetes de rovell i de xocolata... però dilluns a casa els meus pares en menjaré de mantega, que m'encanta!
    Jo també em quedo amb la del Barça, m'encanta!
    Petonets artistes!!
    Sandra!

    ResponElimina
  10. Jo n'he fet sis i he acabat emmonada!!! mare de deu, casa teva deu semblar l'obrador de cal Padreny, jejej.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  11. 25 mones???????????
    Uau, impressionant...
    Us han quedat fantàstiques, m'encanta la decoració amb els tocinets del cel :)

    ResponElimina
  12. Quina "currada"!! Endavant! Jo faré dos mones i llestos!! ;)

    Bona Pasqua i petonets!

    Roger

    ResponElimina
  13. Merceditas, desde que no soc a la rambla, trobo a faltar la teva mona.
    Espero que ja estiguis bé del tot, petons.
    Ja saps qui soc? Jajajaja

    ResponElimina
  14. Sandra, la de mantega casolana és boníssima, llàstima de les calories que porta. Visca el Barça!!!

    Hola Dolça, casa meva sembla l'obrador del cal Padreny i ca la Poy junts, jajaja. He quedat fins el capdamunt de fer mones, però no me'n puc estar de fer-les. Petons!

    Hola Gemma, al final enguany han estat 22, la més gran que he fet porta 18 ous i la més petita 3. No tinc terme mig, jajaja!

    Hola Forner, jo també n'hauria de fer dues perquè tinc dues filloles, però m'apodero dels fillos dels altres i després passa el que passa, jajaja!

    Hola Silvaneta, i tant que sé qui ets. Com va tot? Ja estic bé, gràcies. Llàstima que ja no siguis a la Rambla, però si vols l'any que bé quedem a mig camí i te la porto. Petonets!

    ResponElimina
  15. Uauuuu, quina barbaritat!!
    Les mones us han quedat espectaculars!! La del Barça sé d'algú que li encantaria. ;)
    Petons!

    ResponElimina
  16. La del Barça és un encant, a veure si ens dóna sort per demà!!!

    ResponElimina
  17. noies si es que tot s'encomana¡¡ us han quedat precioses, molt petons per les dues¡

    ResponElimina
  18. Hola Carmeta, vaig una mica atabalada i gairebé no tinc temps de contestar. He vist que també t'has fet un tip de treballar amb les mones tan xules que has fet. Una abraçada!

    ResponElimina
  19. renoi! us han quedat precioses, si ho arribo a saber, us n'encarrego una, que ja no hagués vingut d'aquí:-))

    ResponElimina
  20. Hola Manel, doncs si les féssim per encàrrec, encara faríem la primera pela, jajaja!

    ResponElimina
  21. Carai, quin munt de Mones! No acabeu embafades?
    Totes tenen una pinta deliciosa i una decoració molt divertida.
    Enhorabona!

    ResponElimina