Quan érem
jovenetes i vam començar a fer pastissos no imaginàvem que es poguessin fer
cócs o bescuits només amb les clares d’ou, farina i sucre. Sempre que fèiem
crema de Sant Josep, panellets, gema per les mones, “tocinillos” o qualsevol
preparació en què només s’utilitzessin els rovells d’ou ens quedaven un estoc
de clares a la nevera. Les congelàvem, n’afegíem una part quan fèiem una
truita, fèiem alguna recepta de galeta en què només hi anava clara d’ou, i
algunes vegades anaven aigüera avall després de tombar uns quants dies per la
nevera. En aquella època no sabíem fer macarons i tampoc ens va donar per a fer-ne
merenga.
Ha estat fa uns tres o quatre anys, amb l’esclat de la moda de la pastisseria americana, que hem conegut un cóc molt popular a la cuina dels USA, l’Angel Food Cake (cóc de menjar d’àngels) que pel que sembla es diu així per la seva lleugeresa i flonjor.
És un cóc relativament senzill de fer, però s’han de seguir molt bé els passos que indica la recepta. En aquest enllaç trobareu el pas a pas que fa la Bea en el seu blog i ara també ho podeu trobar en el llibre El Rincón de Bea, que tot just s’acaba de publicar fa unes setmanes i ja va per a la segona edició. Gràcies Bea per la dedicatòria que em vas fer!
Ha estat fa uns tres o quatre anys, amb l’esclat de la moda de la pastisseria americana, que hem conegut un cóc molt popular a la cuina dels USA, l’Angel Food Cake (cóc de menjar d’àngels) que pel que sembla es diu així per la seva lleugeresa i flonjor.
És un cóc relativament senzill de fer, però s’han de seguir molt bé els passos que indica la recepta. En aquest enllaç trobareu el pas a pas que fa la Bea en el seu blog i ara també ho podeu trobar en el llibre El Rincón de Bea, que tot just s’acaba de publicar fa unes setmanes i ja va per a la segona edició. Gràcies Bea per la dedicatòria que em vas fer!
Com és un cóc
tan lleuger, es pot acompanyar amb nata, coulis de fruita, salsa de xocolata,
gelat... tot i que només espolsat amb sucre de llustre ja és deliciós.
ANGEL FOOD
CAKE
INGREDIENTS: (per a un motlle de 25 cm)
- 12 clares d’ou
(400 g de clares)
- 100 g de
farina
- 25 g de “Maizena”
- 400 g de
sucre
- 1 pols de
sal
- 1 culleradeta
de cremor tàrtar
- 1 culleradeta
d’aroma de llimona (l’aroma pot ser el que es vulgui)
- 1 culleradeta
d’aroma de coco
*NOTA: Aquestes
proporcions varien lleugerament de les de la font d'on hem tret la recepta, i a nosaltres ens han
anat bé.
PREPARACIÓ
Es tamissen les farines, es reserven. S’engega el
forn a 170º. En una batedora, es baten les clares, a velocitat baixa, amb el cremor tàrtar i la
sal durant un minut fins que tot s’hagi dissolt totalment. S’augmenta la
velocitat i es continua batent durant 2 o 3 minuts fins que les
clares hagin muntat.
Es baixa la velocitat i es va incorporant el sucre a cullerades (dues
cada 15 segons), fins a obtenir unes clares amb aspecte brillant. Es para la
batedora i comprovem que les clares estan ben fermes. S’hi afegeixen els aromes
i es continua batent a velocitat mitja durant un minut.
Es baixa la
velocitat al mínim i s’hi afegeix una cullerada de la barreja de farines, es bat suaument fins
que s’hagi absorbit. Es continua així amb la resta. Això també es
pot fer manualment, remenant la farina amb una espàtula de goma i amb moviments
suaus de baix cap a dalt. La massa ara hauria de tenir un aspecte suau i
esponjós. S’aboca la
pasta dins el motlle fins que quedi ben repartida. S’allisa la superfície.
S’enforna
durant 40 minuts, i no obrirem el forn fins gairebé al final de la cocció per
comprovar si està cuit clavant una agulla, si surt eixuta ja estarà. Si surt
humida haurem d’esperar que s’acabi de coure. La cocció no hauria de durar més
de 50 minuts.
Podeu consultar l’explicació
més acurada i les observacions que fa la Bea sobre la preparació d’aquest Angel
Food Cake.
És un cóc molt bo i diferent, és de molla molt blanca, que pot variar de color segons l'aroma que hi posem, que pot ser el que més ens agradi. També es pot tenyir amb colorant alimentari.
Quan l'hagueu fet una vegada, ja no podreu parar de fer-lo.
Quan l'hagueu fet una vegada, ja no podreu parar de fer-lo.
Quina cosa més esponjosa! Em recorda el que ens donava la meva iaia quan el meu germà i jo érem petits, quina delícia!!
ResponEliminaEs veu un tall super esponjós, ha de ser boníssim! Jo el sucaria amb café amb llet o colacao ara per berenar, sé que no és tan glamuros...però seria deliciós!!
ResponEliminaPetons
té una pinta boníssima, molt millor que el clàssic, segur que te més gust. Jo no els he fet mai, no tinc el motlle, m'hauré d'esperar...
ResponEliminaMira que m'has fet agafar ganes de fer-lo. De fet, quan l'he vist (les fotos parlen soles) m'he dit: Nani, aquest no el deixes anar!
ResponEliminaUna abraçada Mercè.
Les fotografies transmeten a la perfecció la textura d'aquest pastís!!!! Gràcies a tu, he conegut que és l'Angel Food Cake; no havia sentit parlar mai d'ell......
ResponEliminaSalut i petons,
Olga
Fa una pinta boníssima. Teniu un bloc molt maco
ResponElimina