15 de desembre del 2011

Torró de gema cremada



No podem faltar a la cita i, tot i que anem de bòlit, hem volgut fer el nostre torronet per a participar en la proposta de desembre de la Recepta del 15 que organitza Els fogons de la Bordeta i Xocolata Desfeta.
De torró d'Alacant i de Xixona no en sabem fer i tampoc en volem apendre, prop de casa ja tenim bons torronaires procedents de Xixona que en saben molt i els fan molt bons (els de la Silvana són excel·lents). Els torrons que nosaltres fem són amb base de massapà i els hem après a fer als cursets de Cuina de Nadal que, des de gairebé 30 anys, fa la Mariona Quadrada a Reus.

A l'hora de triar ens hem decidit a fer el que primer vam aprendre, torró de gema cremada. A moltes cases, aquest torró és el que té més èxit i fer-lo és relativament senzill. El Nadal que la Mercè va aprendre a fer-lo li va agafar com una mena  de desfici a fer-ne per a regalar i, fins i tot, vendre'n. Tant és així que la infraestructura torronaire va quedar curta, només tenia un motlle i se'n necessitaven més per a poder completar la producció il·limitada de torró. Aquí es quan el Porfi, pare de la Mercè i un manetes en fer tot tipus de peces, va haver de fer una carretada de motlles per a poder encabir totes les barres de torró. 



INGREDIENTS (per a 2 barres)

Almívar: 500 g de sucre, 125 cc d’aigua.
Torró: 500 g d’ametlla mòlta, 8 rovells d’ou, canyella en pols, sucre per cremar.

Es fa un almívar amb el sucre i l’aigua fins a punt de fil fort, és a dir, 105º. Per a comprovar-ho agafem una goteta amb una espàtula de fusta i ens la posem entre els dits polze i índex, els anem tancant i obrint i quan veiem que s'hi forma un fil d'almívar consistent ja està fet.

Aboquem l'almívar a poc a poc dins del cassó on tenim els rovells i anem remenant, mai al revés (si poséssim els rovells dins l'almívar calent quedarien sobtats al moment). Quan la barreja està feta i homogènia la tornem al foc i la coem, sempre remenant, fins a punt de gema espessa, o sigui, que agafa cos i gairebé comença a bullir. S’hi tira l’ametlla i es remena fins que és homogeni, uns 5-7 m a foc lent.


S’aboca la pasta en motlles rectangulars folrats de paper parafinat i espolsat amb canyella. S'aplana bé i s'allisa. Es torna a espolsar amb canyella pel damunt i es deixa reposar un parell de dies en un lloc fresc i tapat. El dia de servir-lo es desmotlla, es talla pel mig (com si fos un llibre) de manera que en surtin dues barres, s’espolsen amb sucre per la banda que no hi ha la canyella i es cremen.


Aquest torró, com no porta cap tipus de conservant, s'asseca aviat, tot i que embolicat amb paper parafinat i celofan aguanta uns dies. També podeu optar per a fer-lo, congelar-lo i cremar-lo el dia de presentar-lo a taula.

Per si de cas la setmana vinent no ens dóna temps, de moment des d'avui ja us desitgem BON NADAL I BON ANY 2012!!! 



19 comentaris:

  1. Quina delícia de torró. I així tan ben presentat, és que dóna gust! Imagino que és per enviar-me'l, no? ^^

    Moltíssimes gràcies per participar i Bon Nadal també per si no coincidim per la gastrosfera :))

    Petonets!

    ResponElimina
  2. Nenes, nenes, nenes!! El que donaria jo per uns motlles com aquests! jajaja Que vaig tallant bricks de llet com una boja! jajajaja
    El torró de gema m'encanta des de que el fem a casa, quina pinta que té el vostre!
    Moltes gràcies per participar reines!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  3. Tinc un tiet que és un autèntic fan d'aquest torró!! n'hi hauré de fer un! Clar que jo no tinc un pare capaç de fer aquests super motlles!!

    petonets

    ResponElimina
  4. vosaltres sou unes mestres!!!! quin nivell noies, ole ole i ole!!!! ;P petonets

    ResponElimina
  5. Renoi, això ja és de professional!! Em sembla que el pare de la Mercè s'haurà de dedicar a vendre aquests motlles pels que no tenim pares que ens en puguin fer!! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  6. que bueno que es y que bien que os ha quedado todo,la decoracion,la foto el turron.
    Tambien os deseo a vosotras un BON NADAL I BON ANY 2012!!!

    ResponElimina
  7. Tant bo i tan maco que ho heu presentat! Un dels preferits a casa. Molt Bon Nadal i Feliç 2012! petonets

    ResponElimina
  8. Quina bona proposta!!! una presentació molt elegant... ens agrada de gema cremada!!! petons

    ResponElimina
  9. M'encanta aquest turro!!! A la presentacio de 10!!!
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  10. Fa dies que amb una companya de feina busquem un recepta de torró de gemma per fer, i cap ens feia el pes, pq moltes no couen els ous i no ens feia massa gràcia. Aquesta m´ha agradat molt, i molt ben explicada. Aq cap de setmana m´hi poso!
    Petons

    ResponElimina
  11. Me gusta tu entrada, este turrón es de profesional. Quizá para el año que viene me atreva. Felicidades!!

    ResponElimina
  12. Aquest de yema i el tou d'ametlla són els meus preferits. A vosaltres us ha quedat perfecte!

    ResponElimina
  13. També és un dels meus preferits, però és en el que es nota més la bona o mala qualitat. Fet a casa segur que ha de ser un exitàs!!!

    Fins aviat!
    Anna

    ResponElimina
  14. M'encanta el torró i m'encanten els motlles, son una passada!
    Un petonet

    ResponElimina
  15. Nyaaam!!!ha quedat espectacular!!!!!

    Petons i bones festes!!!

    ResponElimina
  16. Una companya de feina m'ha recomanat el vostre blog i he de dir que està genial! Espero anar seguint les vostres receptes i posar- les en pràctica, i que surtin tan bé com les vostres. Felicitats!

    ResponElimina