8 de juliol del 2012

Limoncello



És la primera vegada que fem aiguardent a casa. No se’ns havia passat mai pel cap dedicar-nos a fer licor de cap tipus, però quan la Mª Dolors i el Mario, uns tiets italians de Caserta, prop de Nàpols, ens van regalar una ampolla de limoncello que havien fet ells ens va començar a picar el cuquet de voler saber com es feia.

Ens ho van explicar i ens van donar la recepta, i el punt que ens va cridar més l’atenció i gairebé el més important és que les llimones han de ser ben fresques, acabades de collir, de l’hort a l’olla directament, sense intermediaris. Només hi ha dues solucions, o tens un llimoner o tens uns amics que en tenen un de ben maco i aquest és el nostre cas. La Sílvia i el Jordi en tenen un de preciós i abans que el fred d’aquest hivern s’emportés les llimones, que ja eren ben maques, les van collir i ens les van regalar. Ja havien tastat el limoncello dels italians i no volien deixar perdre l'oportunitat. Teníem, doncs, les llimones acabades de collir que feien una aroma insuperable, i ja no teníem excusa per a fer limoncello. Així és que el mateix vespre de l'obsequi, sense perdre ni un minut per tal de complir amb la condició principal que ens havien dit els tiets italians, ens vam posar a pelar les llimones per començar la producció de limoncello. Hem de dir que si les llimones tenen dos dies o tres, també ho podeu fer, això si, no ho digueu a ningú.  



INGREDIENTS:

- 10 llimones grosses i maques acabades de collir (si no són grosses 20 de mitjanes)
- 1 litre d’alcohol de 96º per a fer licor (no el de farmàcia)
- 750 g de sucre
- 1 litre 300 cc d’aigua

Es renten les llimones i s'eixuguen bė. Es pelen procurant que quedi la pell ben fina, sense gens de la part blanca. Es posen les pells i l'alcohol en un recipient hermètic ben tapat durant 10 dies a macerar en un lloc que estigui a les fosques. El novè o desè dia es prepara un almívar bullint l'aigua i el sucre durant uns 10 minuts (fins que el sucre quedi ben dissolt). Es refreda i es reserva. El desè dia (nosaltres va ser el 12è) es treuen les pells i es posen dins l'almívar uns 30 minuts i es remenen una mica. Es cola l'almívar i es barreja amb l'alcohol. Es torna a colar tot i s'embotella en ampolles que tanquin bé. Es guarda fresquet al congelador.

Nosaltres, amb les pells que vam fer servir les vam assecar al forn a 100º, després les vam moldre i ens va quedar una pols que fem servir per aromatitzar els cócs.

Aquest limoncello és excel·lent i molt potent, però servit gelat i en gotets petits té la virtut de fer unes sobretaules molt entranyables.



11 comentaris:

  1. Pot ser molt interessant... Els meus sogres tenen un llimoner i aviat els aniré a visitar. És una excusa boníssima per fer un limoncello! :D

    ResponElimina
  2. Els meus pares tenen dos de llimoners... Aixi que ja se que en fare el proper cop que estiguin carregats de llimones!! Petons!

    ResponElimina
  3. Nosaltres el vam fer amb llimones que potser feia més dies que eren collides (no tenim aquest sort! jejeje) i va quedar deliciós! Ara, el que realment ens va enamorar és l'arancello... i ara volem provar de fer licor de llima! Llimancello? :P
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  4. és un licor meravellós aquest! m'encanta,tot i que jo licors, encara no m'he atrevit a fer-ne!! però m'agrada la recepta! petons

    ResponElimina
  5. M'agrada molt, el limoncelo! Llàstima que un dia vaig agafar un piano amb aquest licor i ara li tinc una mica de cosa... però tot passa, oi? he he.

    ResponElimina
  6. segur que és el primer cop? no se no se... petonets guapes

    ResponElimina
  7. Quedo a la espera de los limones de mi arbol!! Bss

    ResponElimina
  8. No sóc gaire de licors i begudes en general, però no m'importaria fer-lo si ha de ser tan bo com dieu!!!
    M'ha sorprès la recepta, però encara més les magnífiques fotografies que il·lustren totes les vostres receptes!!!!! M'he quedat.... impressionada de veritat! Ara miro les meves.... i les veig lletges!!!!!!

    Em va agradar molt coincidir amb vosaltres als tallers de l'Ada i compartir la vostra simpatia!
    Petons

    ResponElimina
  9. El vaig fer l'any passat i l'hem acabat fa uns dies, estava encara més bo al final. Es un luxe poder comptar amb bones llimones. El vostre té molt bona pinta.
    Petons.

    ResponElimina