11 d’abril del 2012

Arròs negre

Ens ha vingut d’allò més bé la proposta de La Recepta del 15 del mes d’abril: arròs. Tot i que avui no és dia 15, per raons d'agenda ens avancem uns dies.

Ja us vam dir l’any passat que el Dia de la Mona a ca la Mercè es menja, ja fa molts anys, paella de fideus rossos, que amb els temps ha anat reconvertint-se en paella d’arròs de peix, de pops, de conill, tot depèn de la inspiració i les ganes que li queden després de la campanya de Pasqua, incomprensiblement n'hi queden i a la Mercè li agrada que els seus amics de la colla de Vilaplana marxin satisfets i tips per això, sempre i de tota la vida amb el suport i col·laboració de la seva amiga Roser, organitza i fa el dinar del Dia de la Mona per a la colla. Enguany la inspiració s’ha decantat per a fer una paella d’arròs negre per uns quants.


INGREDIENTS (per a 4 persones)
 
- 400 g d’arròs (hem fet servir tipus bomba)
- 2 sèpies mitjanes brutes (amb la tinta)
- 2 cebes
- 4 alls
- ½ pebrot verd
- 100 cc de vi negre
- 1 all i julivert per a la picada
- oli, sal i pebre
- 1 l i ½ de caldo fosc de peix 
(1 kg de pelut, 2 cebes, 6 alls, 1 tomaca, 1 branqueta de farigola, oli, 2 l d’aigua. Es posa una mica d’oli al fons d’una olla i s’hi sofregeix la ceba mal tallada, els alls i la tomaca fins que es mig enrosseix tot, s’hi afegeix el peix i la farigola i també se sofregeix una mica, s’hi posa l’aigua i es fa bullir uns 40 minuts. Es cola i es reserva).

ARRÒS
Es compra la sèpia bruta i se li demana al peixater/a que ens la netegi i que ens la trossegi però que ens guardi la bossa de la tinta i la bossa de les espècies (aquella bossa amb una substància marró a dins).

Es posa oli a la paella i s’hi aboquen els trossos de sèpia, se sofregeixen una bona estoneta per tal que es vagi coent i estovant, s’hi pot anar afegint miques d’aigua que s’anirà evaporant i que ajudarà a coure la sèpia.


Quan la sèpia ja tingui una mica de color s’hi posa la ceba, els alls i el pebrot tot trinxadet, se sala i s’empebra, i es deixa sofregir ben bé fins que quedi ben marronós i gairebé com una melmelada (va molt bé anar afegint-hi miques d'aigua quan la ceba es comenci a torrar, ajudarà a coure-la i a unificar el color fosc). S'hi afegeix el vi negre i es deixa reduir. S’hi escampa la tinta de la sèpia i el contingut de la bossa de les espècies i es remena bé amb el sofregit durant 2 minuts.


S'hi incorpora l’arròs, se sofregeix uns minuts fins que es barreja bé amb el sofregit, s’hi aboca el caldo calent, no tot de cop, es rectifica de sal i pebre i es cou. Quan faltin uns 5 minuts per acabar de coure’s s’hi escampa una picada d’all i julivert, es remena una mica. Tastem per saber com està de sal. Ha de coure’s uns 20 minuts o fins que en tastar-lo veiem que el gra ja es cuit.

També hi ha l'opció de posar la tinta dins del caldo però una peixatera de Cambrils li va dir a l'amic Sanmiguel que l'arròs quedava més negre si es posava la tinta al sofregit. Feu-ho com vulgueu, si no teniu prou tinta demaneu al peixater/a si en té de d'altres sèpies i si no, hi ha l'opció d'unes bossetes de tinta envasada però és més gustosa la de la pròpia sèpia.


15 comentaris:

  1. tremendo este arroz negro,me encanta
    fantastica aportación a la recepta del 15
    petons

    ResponElimina
  2. Molt bé Mercé, aquest cap de setmana ho tastarem, veam com surt. Una abraçada.

    Maite

    ResponElimina
  3. mmmm...que bo!!! ara fa mooolt que no en menjo!!! d'aquests cap de setmana no passa!! jajaj petons

    ResponElimina
  4. Una paella gegant d'arròs negre!! Per no parar ni per dinar, sopar, esmorzar... boníssim i amb tinta fa un gust de mar que se sent des d'aquí! Ens veiem per les receptes del 15. Petonet

    ResponElimina
  5. Un dinar de diumenge de festa grossa!!! Us ha quedat amb un color preciós i segur que era molt gustós, mmm....

    ResponElimina
  6. Impresionant! M'encanta la vostra recepta, es quasi, quasi com em van ensenyar a fer-lo a mi fa uns anys.
    Una abraçada.
    Eduard.

    ResponElimina
  7. Amb el vostre permis, em quedo la recepta....m'encanta l'arros negre!
    Petonets.

    ResponElimina
  8. Ai l'arròs negre... és una de les meves perdicions!! A mi amb aquesta super paella em faries feliç de per vida, quina pinta! Ara, jo no sé si m'atreviria a cuinar-se per tanta gent...
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  9. Ummm que fa de temps que no menjo!!! fantàstic!!!Petons

    ResponElimina
  10. Té molt bona pinta aquest arròs, encara que jo prefereixo el blanc, però us ha quedat sensacional .
    Petons i bon diumenge

    ResponElimina
  11. Un arrós fantàstic, i encara millor en bona companyia. Quin goig que fa aquesta paella.. petons, i bon diumenge.

    ResponElimina
  12. Pel color ja es veu que ha de ser boníssim!!!

    ResponElimina
  13. Efectivamente, impresionante este arroz.

    ResponElimina
  14. Quina pasada d'arrós... amb una mica d'alioli, de 10!!! Petons

    ResponElimina